miercuri

24 aprilie, 2024

25 mai, 2012

Lipsa fondurilor se pare că forţează spitalele din Grecia să ia măsuri dure faţă de pacienţii care nu au asigurare şi nu beneficiază de gratuitate în sistemul public de sănătate, dar situaţia devine tragică atunci când oamenii nu au banii necesari.

O mamă a povestit pentru jurnalişti cum i s-a spus că nu poate să-şi ia copilul nou-născut acasă din maternitate, până nu plăteşte taxele de spitaliare. Naşterea cu cezariană costa 1.200 de euro, iar când i s-a cerut Annei suma respectivă, aceasta a explicat că nu are de unde să plătească. Conducerea spitalului i-a spus atunci că nu i se va permite să-şi ia copilul acasă până nu plăteşte întreaga sumă.

La fel ca sute de mii de greci, Anna nu are asigurare de sănătate. Statul elen oferă astfel de asigurări doar celor care sunt angajaţi şi au contribuţii permanente la fondul naţional de asigurări, în timp ce şomerii nu pot beneficia de consultaţii şi tratamente gratuite decât dacă-şi plătesc singuri aceste contribuţii la fondul de sănătate. Şomajul a ajuns la 21% şi noi “taxe de solidaritate” apar în fiecare lună, aşa că mulţi oameni nu-şi permit niciun fel de asigurare de sănătate, explică directorul organizaţiei Medici fără Fontiere, Nikitas Kanakis.


“Dacă numeri toate persoanele care au ajuns sub limita sărăciei, pe toţi cei care datorează bani la bugetul statului, chiar şi pentru un bilet de parcare, pe cei care sunt şomeri de peste un an, şi pe toţi cei care nu şi-au mai plătit asigurările, nu m-ar mira dacă am vorbi despre un sfert din populaţie”, spune el.

Guvernul grec a redus cheltuielile din sistemul de sănătate cu 13% în ultimii doi ani şi na cerut spitalelor să strângă foarte mult cureaua. Medicul Katerina Stypsanelli spune că, în trecut, foştii directori nu insistau întotdeauna ca cei mai săraci pacienţi să plătească, dar acum fac presiuni pentru respectarea regulilor. “Nu este vina spitalului, este vina politicilor guvernamentale şi a bugetului redus, care le forţează mâna”, explică Stypsanelli, care lucrează la un spital din aceeaşi reţea,cu aceiaşi administratori ca cel în care a născut Anna. Anna locuieşte într-o casă sărăcăcioasă într-un orăşel de pe coasta Greciei, Loutsa, la circa o oră distanţă cu maşina de Atena. Toată familia, care îi include şi pe soţul ei, pe tatăl şipe fratele ei sunt dependenţi de salariul câştigat de mama sa care este menajeră. Toată familia era angajată înainte de criză, dar acum au rămas fără economii şi sunt în urmă şi cu plata chiriei. Proprietarul le-a dat termen limită până la finalul acestei luni să se mute în altă parte.

Tânăra mămică se plânge că nu are bani să plătească vaccinurile obligatorii pentru bebeluş. “Spitalul ne-a cerut o grămadă de bani, iar cei de la administraţie ne-au spus că trebuie să plătim întrega sumă sau nu ne vor da copilul acasă”, a povestit femeia.

Anul acesta, când a născut cel de-al doilea copil s-a temut foarte tare că spitalul va pune în aplicare ameninţarea, dar a avut noroc cu doctoriţa Stypsanelli, membră a asociaţiei Femei contra Datoriilor, care protestează faţă de măsurile de austeritate ale guvernului, măsuri ce afectează femeile.Aceasta a ajutat-o pe Anna.


“L-am sunat pe directorul spitalului şi el a dat ordin ca mama să-şi poată lua copilul acasă, dar să plătească datoria în rate”, a spus medicul. “Este dreptul fiecărei femei să aibă acces la sistemul de sănătate şi săaibă un copil. Aceste politici împotriva celor care nu au fost atât de norocoşi şi au rămas fără slujbe şi sunt acum vulnerabili sunt ruşinoase”, consideră Katerina Stypsanelli.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: