joi

28 martie, 2024

13 ianuarie, 2019

Alexis Tsipras și Panos Kammenos (preluare ekathimerini.com)

Ministrul elen al Apărării elen, Panos Kammenos liderul principalul partid aliat al premierului Alexis Tsipras, şi-a anunţat duminică demisia, în semn de protest față de acordul privind noul nume al Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei.

Panos Kammenos a amenințat că ar putea trage după el alți șase miniștri ai guvernului Tsipras, a cărui stabilitate a fost asigurată de micul partid de dreapta Grecii Independenţi (ANEL), potrivit Reuters.

Demisia aliatului lui Alexis Tsipras dă semnalul neoficial al campaniei electorale pentru alegerile parlamentare care vor avea loc în Octombrie.


Premierul Alexis Tspiras a cerut duminică Parlamentului Greciei să organizeze imediat un vot de încredere în guvernul său.

„Chestiunea macedoneană nu-mi permite să nu-mi sacrific postul de ministru. (…) Îi mulţumesc premierului pentru cooperarea noastră şi i-am explicat că din cauza acestei chestiuni naţionale nu mai putem continua „, a declarat Panos Kammenos, la încheierea unei întrevederi cu Alexis Tsipras.

„Vom proceda imediat la o reînnoire a încrederii în guvernul nostru (printr-un vot) în parlament, pentru a soluţiona principalele dosare ale ţării noastre”, a declarat premierul Tsipras, după ce a acceptat demisia lui Panos Kammenos.

Parlamentul macedonean a ratificat acordul privind redenumirea ţării drept „Republica Macedoniei de Nord”, în urma unui acord semnat anul trecut de guvernele celor două țări.


Acordul trebuie aprobat şi de parlamentul de la Atena, pentru a intra în vigoare, iar votul ar urma să aibă loc în 10 zile, potrivit declaraţiilor lui Alexis Tsipras.

Calcule

Cu toate că nu are nevoie decât de o majoritate simplă pentru a ratifica definitiv schimbarea numelui Macedoniei, şeful guvernului elen dispune doar o mică marjă de manevră (153 de deputaţi din 300, din care 145 sunt din propriul partid de stânga, Syriza).

Principalul partid de opoziţie, Noua Democraţie (care are în parlament 78 de aleşi), a anunţat că va vota împotrivă.

Atena şi Skopje au semnat la 17 iunie un acord istoric pentru a redenumi fosta republică iugoslavă cu titulatura de „Republica Macedoniei de Nord”, punând capăt unor disensiuni vechi de aproape 30 de ani pe această temă între cele două ţări.

Odată soluționată această dispută, Grecia urmează să renunţe la vetoul său privind aderarea Macedoniei la NATO şi, respectiv, negocierile de aderare la UE a acestui mic stat balcanic cu 2,1 milioane de locuitori.

Grecia a acuzat Macedonia, încă începând din 1991 de când aceasta a devenit suverană că și-ar însuși moştenirea elenă a provinciei greceşti omonime, ceea ce ar putea ascunde chiar eventuale pretenții teritoriale.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: