vineri

29 martie, 2024

23 mai, 2017

Grecii privesc atent deciziile Parlamentului de la Atena

Discuțiile legate de acordul de salvare a economiei Greciei s-au încheiat încă o dată fără nicio concluzie, dar miniștrii de finanțe din Zona Euro au acceptat deja situația și par convinși că înțelegerea va fi semnată la viitoarea reuniune Eurogrup, din 15 iunie.

”Cred că suntem foarte aproape de un acord, dar în seara asta a fost imposibil să acoperim diferențele dintre ceea ce se poate face și ceea ce vor unii dintre noi să facem”, a declarat Jeroen Dijsselbloem, președintele Eurogrup, la o conferință organizată luni seara, la Bruxelles.

Ultima reuniune Eurogrup era așteptată să netezească calea spre o restructurare a datoriei externe a Greciei, astfel încât FMI să poată supune aprobării conducerii sale un plan de susținere a eforturilor de salvare a Greciei, făcând astfel posibilă eliberarea următoarei tranșe de împrumut- 7,4 miliarde euro de care Grecia are nevoie pentru a plăti la scadența din iulie o parte a datoriei externe.


Perspectivele pentru Grecia s-au înrăutățit după câteva ore de discuții, scrie Politico, atunci când ministrul german de Finanțe, Wolfgang Schäuble, a respins solicitarea colegului său de cabinet Sigmar Gabriel, care cerea o restructurare a datoriei externe a statului elen.

Fără un consens pe această chestiune, FMI nu se implică în procesul de salvare, chiar dacă câteva parlamente europene, printre care și cel al Germaniei, au condiționat continuarea implicării în acest proces de conjugarea eforturilor cu instituția cu sediul la Washington.

FMI nu este convins că Grecia poate fi salvată de la faliment în lipsa unei restructurări a datoriilor, iar FMI și creditorii europeni se contrazic în legătură cu previziunile economice care vizează Grecia, esențiale în calculul de sustenabilitate al programului.

Amânările persistă în ciuda faptului că Atena a redus recent cu alte 2% cheltuielile guvernamentale, săptânâna trecută în Parlamentul de la Atena fiind aprobate noi măsuri de austeritate în ciuda opoziției publice vehemente. Refuzul creditorilor externi în a oferi Atenei o restructurare a datoriilor poate declanșa o ripostă politică dură, legislativul și executivul fiind foarte aproape de convingerea că Grecia este trădată de aliații săi europeni.


”Dacă FMI nu revine în programul de bailout al Greciei și dacă nu ni se va oferi o restructurare a datoriilor externe aunci nu văd niciun motiv să mergem mai departe”, a afirmat Dimitris Tzanakopoulos, purtător de cuvânt al guvernului grec.

Partidele parlamentare și executivul au bifat până în prezent 105 dintre cele 140 de angajamente asumate înaintea ultimului acord de bailout al Greciei. ”Un efort deosebit a fost făcut de Grecia”, admite chiar șeful Eurogrup.

Grecia mai are timp până la mijlocul lunii iunie să bifeze și restul de 35 de reforme înainte ca Mecanismul European de Stabilitate- ESM, organismul responsabil cu planul de salvare al Greciei- să poată elibera următoarea tranșă de împrumut.

”La ESM, suntem pregătiți pentru a acorda banii. A mai rămas ceva timp pentru ca Grecia să bifeze și ultimele restanțe. Nu am bifat întreaga listă, însă e clar că nu mai este mult”, afirmă și Klaus Regling, șeful Mecanismului European de Stabilitate, citat de Politico.

Pentru Grecia, orice întârziere în semnarea acordului înseamnă prelungirea recesiunii, îngreunând din ce în ce mai mult posibilitatea ca țara să respecte cererile creditorilor. Deja, absența acordului a forțat guvernul grec să revizuiască în scădere prognoza de creștere economică pe 2017, la 1,8%, de la 2,7%.

Chiar și pentru Berlin, cel mai important creditor al Atenei, eșecul în a asigura cooperarea FMI ar face ca Angela Merkel și Wolfgang Schäuble să fie nevoiți să revină în Bundestag pentru o nouă aprobare de a finanța salvarea Greciei.

Asta ar complica și mai mult apropiata campania electorală, iar Angela Merkel numai de asta nu are nevoie, scrie Politico.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: