cursdeguvernare

sâmbătă

7 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Grâul se scumpește până la maximul ultimelor 15 luni – temeri globale privind o recoltă mică

29 mai, 2024

După scumpirile în lanț ale produselor agricole, precum carnea, ouăle, laptele, cacao și cafeaua, a venit rândul grâului. Condițiile meteo adverse din țările mari cultivatoare de cereale, cum ar fi seceta prelungită din Ucraina și Australia de Vest, precum și înghețul din primăvară din Rusia, au dus la scumpirea contractelor futures (la termen) la bursele internaționale.

Cotațiile contractelor futures pentru grâu au atins în această săptămână la Bursa din Paris, cel mai ridicat nivel din ultimele 15 luni, pe fondul temerilor legate de starea culturilor din regiunea Mării Negre, relatează Reuters.

Prețul tonei de grâu a urcat până la 269 euro/tonă

Preţul grâului cu livrare în luna septembrie, cel mai tranzacţionat la bursa paneuropeană Euronext, a urcat în cursul şedinţei de luni până la 269 euro pe tonă, cel mai ridicat nivel din ultimele 15 luni. Cotaţia acestui contract a crescut cu aproape 5% într-o săptămână, respectiv cu 18% în cursul lunii mai.


„Preocupările cu privire la scăderea ofertei din regiunea Mării Negre continuă să crească preţurile”, spun economiștii băncii germane Commerzbank.

Bloomberg a făcut o analiză a celor mai importante regiuni din lume unde se cultivă cereale:

  • Bazinul Mării Negre: Rusia, cel mai mare exporator din lume, riscă să rateze perioada optimă de vegetație a grâului cu câteva săptămâni înainte de venirea căldurii, ploile fiind insuficiente în sudul țării, determinând analiștii să reducă estimările privind recolta. Firma de consultanţă IKAR şi-a revizuit luni estimările privind producţia de grâu a Rusiei de la 83,5 la 81,5 milioane de tone. În urmă cu doar o lună, IKAR a estimat o producţie de 93 de milioane de tone şi exporturi de 52 de milioane de tone. Jumătate din grâul însămânțat toamna în Rusia va suferi de secetă în următoarele două sătămâni, a anunțat miercuri Commodity Weather Group. Rusia ar trebui să obțină totuși o recoltă mare, dar prin poziția dominantă, orice scumpiri pe plan local se transmit pe alte piețe – iar prețul grâului a început să  rească în ultimul timp.

  • Războiul din Ucraina: Secetea a afectat de asemenea mari regiuni cultivatoare de grâu din Ucraina în ultimele săptămâni, însă războiul pune alte probleme. Atacurile asupra infrastructurii agricole amenință exporturile, iar forța de muncă se restrânge, bărbații fiind înrolați în armată. Recolta de cereale din următorul sezon ar putea fi cu 6% mai mică, fermierii reorientându-se spre culturi mai profitabile, precum rapița.

  • Europa de Vest: Ploile abundente din această primăvară au distrus o mare parte din culturile din nord-vestul Europei. Calitatea grâului de toamnă – care determină utilizarea acestuia pentru industria alimentară sau ca furaj pentru animale – va avea de asemenea de suferit. În Franța, ponderea culturilor de grâu și orz de calitate superioară este cu mult mai mică decât anul trecut. Ploile au îngreunat și însămânțările grâului de primăvară în Marea Britanie, Germania și Franța. „Suntem în mod evident îngrijorați de problema suprafețelor neînsămânțate, având în vedere că depinde de condițiile meteorologice”, a declarat luna trecută Benoit Pietrement, președintele consiliului pentru cereale la FranceAgriMer.

  • Australia: O vară fierbinte fără precipitații în anumite regiuni ale Australiei a uscat solul exact în perioadă optimă de însămânțare. Ploile din ultimul timp au mai revigorat speranțele în Australia de Vest, însă cultivatorii rămân precauți în evaluări. Culturile riscă să se „ardă” dacă nu va mai ploua după germinarea semințelor, a declarat săptămâna aceasta Dennis Voznesenski, director asociat pentru economie sustenabilă și agricolă la commonwealth Bank of Australia.

  • SUA: Secetea a cuprins o mare parte din suprafețele cultivate cu grâu de toamnă în SUA încă din luna aprilie și rămâne o problemă și pentru însămânțările de primăvară, chiar dacă se prognozează averse în zilele următoare.Totuși, în SUA suprafețele cultivate cu grâu de toamnă se află în condiții mai bune decât de obicei pentru această perioadă a anului, iar însămânțările de primăvară merg într-un ritm bun. Îngrijorările legate de recolte apar la prețuri, managerii financiari fiind acum cei mai atenți la cotații. Dar lucrurile s-ar putea schimba înainte ca recoltatul din emisfera nordică să înceapă în aproximativ patru săptămâni. „Rămân încă foarte mulți factori care pot afecta recolta și, dacă apar ploi, acestea vor influența prețul”, a declarat Matt Ammermann, manager de riscuri la StoneX. „Acum rămâne un tip de joc de așteptare.”

În SUA prețul grâului a atins maximul ultimelor 10 luni

La bursa de cereale din Chicago (Chicago Board of Trade (CBOT), unde se stabilesc preţurile de referinţă la nivel mondial, cotaţia grâului cu livrare în iulie a urcat cu până la 3% pe parcursul zilei de ieri. La ora locală 08.44, preţul a fost de 7,1 dolari/buşel, mai mare cu 0,6% faţă de sesiunea anterioară. Mai devreme, preţul crescuse la 7,20 dolari buşelul, un nivel care nu a mai fost atins de la sfârşitul lunii iulie a anului trecut.

România așteaptă o recoltă bună de cereale

În România culturile de cereale se prezintă bine în acest moment cu toate că sunt zone calamitate din cauza secetei. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat săptămâna trecută că 2024 va fi un an agricol „foarte bun” chiar dacă sunt anumite zone afectate de secetă, însă suprafaţa calamitată până în prezent nu depăşeşte 200.000 de hectare din cele aproape şapte milioane de hectare însămânţate în toamna anului trecut şi în primăvara acestui an.

„Nu cred că sunt calamitate mai mult de 200.000 de hectare din cele aproape şapte milioane de hectare însămânţate, culturi de toamnă şi de primăvară”, a declarat, ministrul Agriculturii.

România a obţinut anul trecut o producţie de grâu de 9,64 milioane de tone, de pe o suprafaţă de 2,21 milioane hectare, în timp ce în 2022 recolta a fost de 8,7 milioane de tone, de pe o suprafaţă de 2,17 milioane hectare, potrivit datelor anunţate la finele lunii martie de Institutul Naţional de Statistică (INS).

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: