vineri

23 februarie, 2024

4 noiembrie, 2022

Comisia Europeană a lansat a treia cerere de proiecte în cadrul Fondului UE pentru inovare, având un buget de 3 miliarde de euro, destinate soluțiilor de electrificare a industriei, de decarbonizare  și de producție de hidrogen din surse regenerabile.

„Punând un accent deosebit pe prioritățile planului REPowerEU, cererea de proiecte va oferi sprijin suplimentar pentru a pune capăt dependenței UE de combustibilii fosili din Rusia”, spune un comunicat al Comisiei Europene (CE).

Proiectele se vor depune până la 16 martie 2023 și vor fi evaluate de experți independenți. „Proiectele promițătoare care nu sunt suficient de mature pentru a primi un grant pot beneficia de asistență pentru dezvoltarea proiectelor din partea Băncii Europene de Investiții”, potrivit sursei citate.


Evaluarea proiectelor se va face  în funcție:

  • de nivelul lor de inovare,
  • de potențialul lor de a evita emisiile de gaze cu efect de seră,
  • de maturitatea lor operațională, financiară și tehnică, precum și
  •  în funcție de potențialul lor de aplicare la scară largă și de rentabilitatea lor.

Combustibili cu emisii scăzute, electrificare și hidrogen, tehnologii disruptive

Cele două cereri de proiecte la scară largă deja organizate, au acordat granturi de 1,1 miliarde euro pentru 7 proiecte, respectiv de 1,8 miliarde euro pentru 17 proiecte (vezi portofoliul de proiecte al Fondului pentru inovare).

Finanțarea este asigurată de creșterea veniturilor obținute din licitarea certificatelor de emisii de gaze de seră  în cadrul sistemului UE de comercializare a acestora (ETS). Cererile de granturi trebuie să răspundă mai multor criterii, împărțite pe patru categorii de proiecte inovatoare:

Decarbonizarea generală (buget: 1 miliard euro):

Sunt avute în vedere proiecte în domeniul energiei din surse regenerabile, al industriilor energointensive, al stocării energiei sau al captării, utilizării și stocării dioxidului de carbon.


Se caută soluții în domeniul produselor care le înlocuiesc pe cele generatoare de emisii puternice de dioxid de carbon (este vorba, în special, despre combustibilii cu emisii scăzute de dioxid de carbon utilizați în domeniul transporturilor, inclusiv al transportului maritim și aerian), spune documentul Comisiei.

Electrificarea inovatoare în industrie și hidrogenul (buget: 1 miliard EUR):

Se caută proiecte de electrificare, care să înlocuiască utilizarea combustibililor fosili în industrie, să promoveze producția de hidrogen din surse regenerabile sau să sporească nivelul de utilizare a hidrogenului în industrie.

Producția de tehnologii curate:

T00 de milioane de euro sunt rezervate proiectelor de producție de componente, dar și de echipamente finale pentru electrolizoare și pile de combustie, pentru energia din surse regenerabile, pentru stocarea energiei și pentru pompele de căldură.

(Citește și: RePowerEU: prețul, alternativele, soluțiile. Cum s-ar descurca UE fără petrol din Rusia”)

În fine, alte 300 de milioane de euro sunt destinate proiectelor-pilot de dimensiuni medii „extrem de inovatoare în domeniul tehnologiilor disruptive sau revoluționare care vizează decarbonizarea profundă în toate sectoarele eligibile ale fondului.

Proiectele ar trebui să permită demonstrarea inovării într-un mediu operațional, dar nu se așteaptă ca ele să atingă stadiul de demonstrație la scară largă sau de producție comercială.

Ce urmează

Proiectele se pot depune prin intermediul portalului de finanțare și licitații al UE, unde sunt disponibile mai multe detalii cu privire la întreaga procedură. Candidații vor fi informați cu privire la rezultatele evaluării în cursul celui de-al doilea trimestru al anului 2023. Acordarea granturilor și semnarea proiectelor va avea loc în al patrulea trimestru al anului 2023.

În zilele de 29 și 30 noiembrie 2022 vor fi organizate un webinar privind lecțiile învățate în urma cererii anterioare de proiecte și o zi de informare, pentru a le oferi potențialilor candidați posibilitatea de a obține informații și de a adresa întrebări cu privire la noua cerere de proiecte.

Fondul pentru inovare, ale cărui venituri sunt estimate actualmente la aproximativ 38 de miliarde EUR până în 2030, urmărește să creeze stimulentele financiare adecvate pentru ca întreprinderile și organismele publice să investească acum în următoarea generație de tehnologii cu emisii scăzute de dioxid de carbon, precum și să le ofere întreprinderilor din UE avantajul primului venit pentru a deveni lideri mondiali în domeniul tehnologic.

Fondul pentru inovare este pus în aplicare de Agenția Executivă Europeană pentru Climă, Infrastructură și Mediu (CINEA), iar Banca Europeană de Investiții oferă asistență pentru dezvoltare unor proiecte promițătoare, dar care nu sunt încă suficient de mature.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: