joi

16 mai, 2024

28 februarie, 2011

Graniţa Libiei cu Tunisia, supraaglomerată cu imigranţi egipteni. Un oficial ONU a declarat că 20.000 de egipteni se află în această situaţie şi au nevoie urgentă de hrană şi adăpost, mulţi dintre ei dormind sub cerul liber, în ciuda frigului de afară. Refugiaţii egipteni au început un protest spontan, strigând “Vrem să mergem acasă”. Circa 100.000 de oameni au părăsit Egiptul de la începutul demonstraţiilor antiguvernamentale din Libia, estimează ONU. Exodul muncitorilor egipteni a început miercuri şi s-a intensificat cu fiecare zi ce a trecut. Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi consideră că autorităţile tunisiene nu pot face faţă afluxului de imigranţi. Pe de altă parte, cel puţin 10.000 de oameni au murit în cele două săptămâni de violenţe, în oraşele estice care se află sub controlul forţelor antiguvernamentale din Libia. Colonelul Muammar Gaddafi se află în faţa celei mai mari provocări din timpul regimului său de 41 de ani, dar încă deţine controlul capitalei Tripoli. (BBC News)

Hillary Clinton, la Geneva pentru o reuniune despre Libia. Secretarul de stat american a sosit, luni, în Elveţia, pentru a participa la o întâlnire cu miniştri europeni de externe şi diplomaţi din Orientul Mijlociu şi Africa în care se va dezbate situaţia din Libia. ONU a decis, în unanimitate, să impună sancţiuni Libiei, sâmbătă, inclusiv interzicerea călătoriilor şi îngheţarea averilor colonelului Gaddafi şi ale familiei sale. Rezoluţia, adoptată de cele 15 naţiuni membre ale Consiliului de Securitate al ONU, cere o investigaţie a Tribunalului Internaţional de la Haga şi o posibilă condamnare pentru măsurile violente luate de regimul libian. Washingtonul ia în considerare impunerea unei unei zone de interdicţie a zborului, pentru a opri măsurile de suprimare a revoltelor, luate de Gaddafi. Clinton şi Obama au susţinut ieri că Muammar Gaddafi trebuie să plece de la conducerea Libiei. Clinton va încerca să coordoneze eforturile comunităţii internaţionale de a opri violenţele din Libia, insistând asupra faptului că Occidentul trebuie să vorbească pe o singură voce în această privinţă. Şi preşedintele francez Nicolas Sakozy a susţinut, vineri, demisia dictatorului libian, fiind primul lider european care cere deschis plecarea lui Gaddafi. Între timp, oamenii sunt în continuare împuşcaţi pe străzile din Tripoli. (Independent)

Premierul tunisian a demisionat din funcţie. Mohammed Ghannouchi a anunţat la televiziunea de stat că demisionează din funcţia de prim-ministru, la cererea demonstranţilor, după ce a susţinut un discurs în care şi-a apărat realizările din guvern. Ghannouchi este văzut că un apropiat al fostului preşedinte Zine al-Abidine Ben Ali, care a fost izgonit de la putere în revoltele de luna trecută. Ghannouchi (69 de ani) a fost în guvernul regimului Ben Ali din 1989. “După o săptămâna de gândire, sunt convins, şi eu şi familia mea, că trebuie să demisionez. Nu este o fugă din faţa responsabilităţilor, pentru că până acum am dus greul pe umeri din 14 ianuarie”, a spus fostul premier. (BBC News)


Preşedintele SUA susţine angajamentul pentru reformă al regelui din Bahrain. Barack Obama şi-a exprimat sprijinul pentru măsurile luate de regele Hamad bin Issa al-Khalifa, în care au fost schimbaţi patru miniştri din guvern, inclusiv doi membri ai familiei regale. Gestul a venit după două săptămâni de proteste ale şiiţilor faţă de regimul condus de sunniţi în Bahrain. Obama a mai spus că sprijină dialogul iniţiat de prinţul Salman bin Hamad al-Khalifa şi a cerut ca procesul de restructurare să fie inclusiv, non-sectarian şi receptiv la nevoile oamenilor din regatul din Golf. Mii de demonstranţi stau în corturi, încă, în Piaţa Perlei din capitala statului, Manama, în cea de-a 15-a zi de proteste. Ei cer un parlament ales democratic şi demisia premierului Sheikh Khalifa in Salman al-Khalifa, după 40 de ani la putere. Şiiţi reprezintă circa 70% din cei 525.000 de cetăţeni din Bahrain. În Bahrain staţionează Flota a Cincea Navală a SUA, aceasta fiind prima ţară din Golf în care au început manifestaţiile antiguvernamentale după revoltele ce au cuprins lumea arabă. (BBC News)

Poliţiştii chinezi în alertă, după un apel anonim la revoluţie. Poliţia din Beijing şi din alte oraşe din ţară a făcut o adevărată demonstraţie de forţă pe străzi, după un apel anonim inspirat de revoltele din Orientul Mijlociu. Un jurnalist american a fost bătut şi lovit în faţă şi alţi 15 ziarişti îmbrânciţi, arestaţi sau împiedicaţi să relateze despre evenimentele ce aveau loc în China. Autorităţile au demonstrat că sunt extrem de temătoare în privinţa declanşării unor proteste contra guvernului autoritar de la Beijing. Foarte puţini se aşteptau ca cetăţenii chinezi să răspundă apelului la “revoluţia iasomiei”, prin care erau chemaţi să-şi exprime dorinţa de reformă, doar plimbându-se prin preajma unui McDonald de pe strada Wangfujing din Beijing, ca şi în alte 22 de locaţii din principalele oraşe din ţară. Pe lângă prezenţa masivă a poliţiştilor pe străzi, vehiculele de spălat străzile şi oameni cu mături care se plimbau în sus şi-n jos pe străzile din Beijing şi Shanghai, i-au împiedicat pe trecători să se oprească la punctele vizate. O construcţie a apărut pe strada Wangfujing la începutul săptămânii trecute, blocând accesul la un bar din zonă. Poliţia din Shanghai a folosit fuiere pentru a dispersa mulţimea de 200 de oameni, deşi era clar că acele persoane nu erau decât spectatori, nicidecum protestatari. Ofiţerii au reţinut cel puţin patru cetăţeni chinezi în oraş şi alţi doi în Beijing, dar nu se ştie dacă cei arestaţi încercau să protesteze când au fost ridicaţi de pe stradă. (Guardian)

Sarkozy a schimbat-o din funcţie pe ministrul de externe Michele Alliot-Marie. Aceasta şi-a anunţat demisia după câteva săptămâni de critici la adresa sa, în ceea ce priveşte contactele pe care le-a avut cu fostul regim tunisian. Ea susţine însă că nu a greşit cu nimic şi a lansat un atac puternic la adresa presei. Vechi politician conservator şi ministru al Cabinetului francez, Alliot-Marie ocupa funcţia de ministru de externe de doar trei luni. Sarkozy a anunţat că va fi înlocuită de ministrul apărării Alain Juppe. Alliot-Marie a fost extreme de criticată pentru că a oferit ajutorul Franţei, la începutul revoltelor, pentru înăbuşirea manifestaţiilor de protest din ţară. Ulterioarele dezvăluiri în privinţa legăturilor sale şi ale familiei sale cu regimul fostului preşedinte Ben Ali, şi faptul că a fost în vacanţa de Crăciun în Tunisia, în timpul revoltelor, au făcut ca scaunul de şef al diplomaţiei pe care stătea să scârţâie foarte tare. (BBC News)

Opoziţia a câştigat alegerile din Irlanda. Principalul partid de opoziţie din Republica Irlanda, Fine Gael (centru), este de aşteptat să câştige o majoritate record în parlamentul de la Dublin, după desfăşurare unui scrutin dramatic în istoria ţării. Coaliţia formată de Fine Gael şi laburişti va ocupa, cel mai probabil 50 de locuri în Parlament (Dail). Enda Kenny, liderul Fine Gael, a declarat că unul dintre primele sale gesturi ca premier va fi să renegocieze acordul privind împrumutul luat de Irlanda, pentru a-şi revigora sistemul bancar şi pentru a menţine în viaţă serviciile publice. O coaliţie stabilă încheiată cu laburiştii ar demonstra statelor membre UE că irlandezii doresc o renegociere a acordului, a spus el. Kenny va participa luna viitoare la un summit european, unde se va discuta despre pachetul de întrajutorare a statelor cu probleme economice din zona euro. Viitorul premier a promis că va face o anchetă în ce priveşte comportamentul băncilor şi rolul lor în supraîncălzirea pieţei imobiliare, care au condus Irlanda în recesiune profundă. Kenny a anunţat că ancheta va cuprinde şi o investigare a evenimentelor din toamna lui 2008, cînd guvernul condus de formaţiunea Fianna Fail a salvat câteva bănci importante iralndeze de la faliment. (Guardian)


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: