Gradul de deschidere al economiei românești a atins un maxim istoric anul trecut, potrivit calculelor realizate de Cristian Popa, membru în consiliul de administrație al Băncii Naționale a României (BNR).
Astfel, suma importurilor și a exporturilor de bunuri și servicii a atins nivelul de 87% din PIB în 2021.
În urmă cu 15 ani, comerțul internaționale al României se ridica la 60 de miliarde de euro, de aproape patru ori mai puțin decât în 2021, când a ajuns la 210 miliarde de euro.
Oficialul BNR remarcă aportul tot mai pronunțat al României în circuitul comercial internaționale, în special prin creșterea ponderii serviciilor în comerțul extern, dar avertizează asupra deficitului uriaș generat de balanța comercială a bunurilor, care anulează practic orice câștig.
”Surplusul balanței serviciilor nu compensează decât parțial deficitul semnificativ din balanța bunurilor, astfel că România înregistrează un deficit extern (bunuri+servicii) major, cu tendință de înrăutățire”, avertizează Cristian Popa.
În primele cinci luni din 2022, deficitul de cont curent al României a fost de 10,2 miliarde de euro, cu 78% mai mare decât cel din aceeași perioadă a anului trecut.
”Acest aspect denotă atât evoluții nesustenabile pe termen lung cât și o competitivitate redusă a produselor românești de export pe piețele internaționale”, susține el.
***