cursdeguvernare

marți

15 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Google, prima comandă de SMR-uri pentru alimentarea cu energie a centrelor sale de date pentru AI

15 octombrie, 2024

Alphabet, compania care deține Google, a anunțat luni că a semnat primul acord corporativ din lume pentru a cumpăra energie de la mai multe reactoare modulare mici (SMR) pentru a satisface cererea în creștere de energie electrică implicată de Inteligența Artificială (AI). Acordul dintre compania de tehnologie și Kairos Power vizează punerea în funcțiune a primului reactor modular de mici dimensiuni al Kairos până în 2030 și dezvoltarea altora până în 2035.

Companiile nu au dezvăluit detaliile financiare ale acordului sau unde în SUA vor fi construite centralele. Google a declarat că a fost de acord să cumpere un total de 500 megawați de energie, de la șase până la șapte reactoare, volum mai mic decât producția reactoarelor nucleare actuale, scrie Reuters.

„Considerăm că energia nucleară poate juca un rol important în satisfacerea cererii noastre… în mod curat și în permanență”, a declarat Michael Terrell, director senior pentru energie și climă la Google.


“Evident, acesta este un pariu pe termen lung, dar este un pariu incredibil de promițător. Dacă vom reuși să o extindem la scară globală, aceasta va aduce beneficii enorme rețelelor electrice din întreaga lume,” a adăugat acesta.

Kairos va trebui să obțină toate autorizațiile de construcție și proiectare de la Comisia americană de reglementare nucleară, precum și autorizații de la agențiile locale, un proces care poate dura ani de zile.

Kairos, cu sediul în Alameda, California, a dezvoltat un reactor răcit cu sare fluorurată topită, mai degrabă decât cu apă. În decembrie, a primit o autorizație de construcție din partea Comisiei de reglementare nucleară a SUA pentru a construi un reactor demonstrativ de 50 MW în Tennessee, denumit Hermes.

Aceasta a fost prima aprobare pentru un nou tip de reactor emisă în SUA după o jumătate de secol. Departamentul american al Energiei investește aproximativ 300 de milioane de dolari în proiectul Hermes al Kairos prin intermediul programului său Advanced Reactor Demonstration.

Companiile de tehnologie mizează pe energia nucleară


Companiile de tehnologie au semnat în ultimul an mai multe acorduri cu companiile de energie nucleară, pe măsură ce inteligența artificială crește consumul de energie pentru prima dată în ultimele decenii.

În martie, Amazon a achiziționat un centru de date cu energie nucleară de la Talen Energy. Centrul de date avea până acum denumirea de Cumulus şi aparţinea companiei energetice Talen Energy din SUA, fiind localizat în nord-estul statului Pennsylvania din SUA. Odată cumpărat de Amazon, el va fi reechipat şi va fi dedicat serviciilor de cloud AWS, sau Amazon Web Services. Partea cea mai specială este că acest centru de date se află în imediata vecinătate a centralei nucleare Susquehanna, operată de aceeaşi companie Talen Energy.

Astfel, 100% din electricitatea necesară centrului de date va fi furnizată direct de centrala nuclară de alături, printr-un contract de lungă durată. Centrala Susquehanna are două reactoare nucleare, a câte 1.257 MW putere netă fiecare, deci 2.514 MW putere în total. În ultimi ani a produs anual între 19 şi 21 TWh pe an, media fiind la circa 19,9-20,0 TWh.

Luna trecută, Microsoft a semnat un acord de energie pe 20 de ani, care va ajuta la resuscita centrala Three Mile Island din Pennsylvania, locul celui mai grav accident nuclear din SUA, produs în 1979.

Conform estimărilor Goldman Sachs, consumul de energie al centrelor de date din SUA se va tripla aproximativ între 2023 și 2030 și va necesita aproximativ 47 gigawați de capacitate de generare nouă, presupunând că gazele naturale, energia eoliană și energia solară vor acoperi acest deficit.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: