joi

18 aprilie, 2024

23 ianuarie, 2021

Google a amenințat că își va retrage din Australia motorul de căutare din cauza încercării acestei țări de a obliga prin lege gigantul IT să plătească drepturi de autor producătorii de conținut media.

Australia este prima din lume care urmează să adopte o lege prin care Google, Facebook și alte companii de tehnologie vor fi obligate să plătească companiile media pentru prezentarea conținutului de știri în rezultatele căutărilor, potrivit BBC.

Companiile americane au ripostat, avertizând că această lege le va obliga să-și retragă anumite servicii.


Premierul australian, Scott Morrison, a anunțat că legislativul australian nu va ceda la „amenințări”.

Miza mondială a testului australian

Australia este departe de a fi cea mai mare piață pentru Google, însă precedentul acestei legi este considerat un test privind felul în care guvernele ar încerca să impună reglementări marilor companii IT.

Giganții IT se confruntă cu presiuni tot mai mari pentru a plăti pentru conținutul știri și în Franța, unde Google a reușit, totuși, să încheie cu organizațiile media un acord de referință în materie

Legea pregătită în Australia ar urma să oblige Google și Facebook să negocieze cu publisherii valoarea conținutului de știri, în cazul în care părțile nu încheie o înțelegere. Prevederile au fost calificate dreăt „inaplicabile” de directorul Google Australia, Mel Silva.


„Dacă acest proiect legislativ devine lege, nu vom avea de ales decât să retragem motorul de căutare Google din Australia”, a declarat Mel Silva, într-o audiere în Senat.

Parlamentarii australieni au replicat acuzând Google de „șantaj”. Premierul australian și-a reafirmat angajamentul de a promova legea în Parlament în acest an.

„Să fie clar: Australia decide ce se poate face în Australia. Asta se întâmplă în Parlamentul nostru”, a spus Scott Morrison vineri.

Argumentele Australiei sunt valabile oriunde

Google este cel mai folosit motor de căutare în Australia și a fost descris de guvern ca un serviciu esențial, aproape fără concurență pe piață.

Autoritățile susțin că Google câștigă utilizatori pentru că oamenii vor să citească știrile, astfel că ar trebui să plătească redacțiilor partea corectă pentru conținutul jurnalistic.

În plus, a fost invocat argumentul suportului financiar care este necesar pentru funcționarea presei, pentru că o presă puternică este vitală pentru democrație.

Veniturile presei din Australia au scăzut cu 41% pînă la mai puțin de 3 miliarde de dolari australieni din 2005 până în 2018.

În schimb, veniturile Google au crescut până la 3,7 miliarde dolari americani în 2019.

Google amenință că își retrage serviciul de căutare din Australia, de vreme ce știrile reprezintă doar 12,5% din totalul căutărilor pe Google în Australia.

Google va plăti totuși în Franţa

Google a acceptat să plătească redacţiile şi site-urile de ştiri din Franţa pentru utilizarea conţinutului acestora, o premieră în Europa, arată Reuters.

Alphabet Inc, compania mamă a Google, a încheiat un acord în acest sens cu o asociaţie a presei franceze, la câteva luni după ce Consiliul Concurenţei din Franţa a solicitat companiei americane să plătească pentru conţinutul utilizat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: