joi

13 iunie, 2024

5 septembrie, 2021

Foto: data-activism.net

Google a blocat temporar mai multe conturi de email ale membrilor fostului guvern al Afganistanului, din cauza îngrijorărilor că posibilele urme digitale lăsate de foștii oficiali și de partenerii lor internaționali i-ar putea pune pe urmele lor pe talibani.

Anumite rapoarte au arătat cum baze de date biometrice și cele care conțin statele de plată afgane ar putea fi exploatate de noul regim pentru a-și vâna inamicii, potrivit Reuters.

Google a evitat să confirme că a blocat conturile membrilor fostului guvernului afgan și doar că monitorizează situația din Afganistan și că va lua măsuri temporare pentru a securiza conturi considerate relevante.

Vânătoarea talibanilor


Un angajat al fostului guvern afgan a declarat pentru Reuters că talibanii vor să obțină emailurile foștilor oficiali. Luna trecută, talibanii i-au cerut să nu șteargă datele de pe serverul ministerului unde lucrează.

„Dacă fac asta, atunci ei vor obține accesul la datele și comunicările oficiale ale fostei conduceri ministeriale”, a declarat angajatul, care nu a acceptat și care a fost nevoit din acest motiv să se ascundă.

Circa 24 de organisme guvernamentale afgan au folosit serverele Google pentru a trimite emailuri oficiale, inclusiv Ministerul Finanțelor, Ministerul Industriei, Ministerul Educației și al Minelor, conform registrelor publice.

Bazele de date ale guvernului ar putea furniza informații despre angajații fostei administrații, foștii miniștri, contractanți, aliați și parteneri internaționali.

(Citiți și: „Cum poate deveni Pakistanul, în plină criză afgană, noul prieten al Uniunii Europene”)


„Ar oferi o comoară de informații. Doar să ai o listă a angajaților într-un Google Sheet e o mare problemă”, a precizat Chad Anderson, un cercetător în securitate cibernetică.

Mai multe agenții guvernamentale, inclusiv Ministerul Afacerilor Externe și Președinția, au folosit serviciile de email ale firmei Microsoft, se arată în raportele citate.

Chad Anderson spune că  încercarea talibanilor de a controla infrastructura digitală construită de SUA merită atenție. Informațiile extrase „poate fi mult mai valoroasă pentru un nou guvern decât elicopterele vechi”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: