vineri

3 mai, 2024

4 septembrie, 2021

Țările Uniunii Europene caută să cultive relații cât mai cordiale cu Pakistanul – altădată plasat după India pe lista priorităților diplomatice, pentru a opri valul de refugiați care se îndreaptă spre granițele europene.

Miniștrii de Externe ai Germaniei, Olandei și Regatului Unit au vizitat Islamabad în numai o săptămână, au făcut promisiuni de ajutoare financiare prin care să se suțină asistența în criza umanitară  declanșată din Afganistan și i-au lăudat pe oficialii pakistanezi pentru ajutorul dat în evacuarea a mii de afgani din Kabul, potrivit Politico.

Prieteni la nevoie


Înainte de criza afgană, Pakistanul nu era popular la Bruxelles. Țara islamică conservatoare a fost deseori criticată privind nerespectarea drepturilor omului și pentru comportamentul său duplicitar în Afganistan, unde a sprijinit simultan atât NATO, cât și forțele talibane.

Și deși UE este un partener comercial important pentru Pakistan, acesta este la coada priorităților comerciale ale UE.

În primăvară planurile vizau doar India, inamicul Pakistanului. UE s-a angajat să adopte o strategie indo-pacifică, pentru o cooperare europeană sporită cu India împotriva Chinei (care este aliatul Pakistanului). În mai, Bruxelles a lansat, de asemenea, discuții privind un tratat de liber schimb cu New Delhi.

Situația deja s-a schimbat după ce talibanii au preluat controlul Afganistanului luna trecută, provocând țărilor europene mari probleme pentru a-și repatria cetățenii și colaboratorii, nemaivorbind de refugiații afgani care ar putea ajunge la granițele lor.


Ambasadorul Germaniei în Pakistan, Bernhard Schlagheck, a declarat că nu ar fi fost posibile evacuarea  personalului german și olandez fără asistența Islamabadului.

Ministrul de Externe Olandez Sigrid Kaag și-a decladrat „admirația și respectul extraordinare” pentru Pakistan, care a devenit  „un partener vital” și pentru Marea Britanie, potrivit ministruljui de Externe britanic Dominic Raab, care a anunțat că regatul Ujit a și trimis 30 de milioane de lire sterline vecinilor Afganistanului, dintre care Pakistanul este pe primul loc, pentru a face față crizei umanitare.

Pakistanul a primit și mesaje prietenoase de la președintele Consiliului UE Charles Michel și de la șeful politicii externe al UE Josep Borrell.

(Citiți și: „5 condiții greu de îndeplinit puse de UE pentru angajarea în discuții cu talibanii la putere în Afganistan”)

Și MAE român este recunoscător Pakistanului, care îi adăpostește temporar pe refugiații evacuați, până când vor fi trimiși în România.

O oportunitate și negocierile dure care urmează

Datorită legăturilor sale puternice cu talibanii, care i-au permis să continue zborurile și să-și mențină ambasada deschisă la Kabul, chiar dacă majoritatea țărilor se luptau să părăsească Afganistanul, Pakistanul a reușit să dovedească cât de util este.

A ajutat oficialii europeni și străini să părăsească Kabulul (294 de cetățeni olandezi, 201 de belgieni, 216 de italieni și 273 de danezi) și la evacuarea a peste 4.000 de cetățeni afgani care au lucrat cu SUA și cu forțele aliate din Afganistan, potrivit sursei citate.

Întoarcerea talibanilor la Kabul a oferit Pakistanului ocazia de a reintra în joc, pentru a încerca să-și schimbe imaginea la nivel internațional și să își valorifice poziția ca principală destinație pentru refugiații afgani.

În schimb țintește concesii pentru propriile priorități, cum ar fi ajutorul economic, stimulentele comerciale, călătoriile mai libere în Europa și sprijinul diplomatic pentru regiunea în litigiu cu India, Kashmir.

Mai este de obținut, printre altele, scoaterea țării de pe „lista gri” britanică a țărilor implicate în spălarea banilor și în finanțarea terorismului, includerea în lista țărilor care pot exporta în UE la tarife vamale reduse sau zero, ca șki permisiunea companiei aeriene naționaler să zboare în UE.

Altfel, Pakistanul s-ar putea inspira din modalitatea dură de a negocia a Turciei în situația similară a crizei refugiaților din Siria.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: