miercuri

29 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

22 februarie, 2020

Italia, România şi Portugalia au primit mandatul de a elabora o contrapropunere de buget multianual UE care să se discute la un viitor summit special, a anunțat vineri seara premierul italian Giuseppe Conte (foto), după ce summitul special de la Bruxelles, convocat special de președintele Consiliului pentru negocierea bugetului 2021-2027, s-a încheiat fără un acord.

Potrivit Politico, Conte a precizat că odată cu ieșirea Marii Britanii din UE nu se mai justifică menținerea ”discount-ului” acordat contributorilor neți. Olanda, Suedia, Austria și Danemarca au refuzat să accepte contribuții mai mari decât cea existentă – 1% din PIB-ul UE. ”Dacă trebuie să plătim mai mult, atunci trebuie să beneficiem de rebate”, a precizat premierul olandez Mark Rutte.

Premierul croat Andrej Plenković și-a exprimat îndoiala că un acord poate fi încheiat foarte rapid, el spunând că ar fi șanse mai mari pentru asta după iunie, atunci când Germania va preua președinția rotativă a Consiliului.


Emmanuel Macron s-a arătat mâhnit că liderii UE nu au găsit calea de compromis, totuși el a refuzat orice reducere a fondurilor pentru agricultură. Președintele Macron s-a arătat nemulțumit și de maniera în care președintele Consiliului, Charles Michel, negociază. ”Nu cred că e potrivit să încerci să împarți lucrurile  pe grupuri, vezi obține minorități de blocaj”, a spus președintele Franței.

Polonia a venit la Bruxelles cu propria soluție de creștere a veniturilor europene- o taxă mică impusă marilor corporații cu afaceri în Europa.

”Pur și simplu, diferențele de opinii au fost prea mari”, a explicat cancelarul Angela Merkel eșecul rundei de negocieri.

Este posibil ca un nou summit pe aceeași temă să fie organizat la sfârțitul lunii martie.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Moto: ”Generalii mei, în temeinica lor prostie, veneau și-mi spuneau: <Majestate, oamenii nu mai vor să lupte>. Iar eu în sinea mea mă gândeam: <adică nu mai vor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: