marți

19 septembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

24 mai, 2018

Giuseppe Conte a primit miercuri seara, după o întrevedere de o oră și jumătate cu președintele Sergio Mattarella, mandatul pentru formarea guvernului coaliției extremiste al partidelor Liga și Mișcarea 5 Stele.

Avocatul este așteptat acum să prezinte lista miniștrilor, care trebuie de asemenea aprobată de şeful statului înainte de învestitură. Votul în parlament va avea loc probabil săptămâna viitoare.

Giuseppe Conte, în vârstă de 53 de ani, este licenţiat în Drept și a urmat studii de specializare la Universitatea din Yale şi la Universitatea din New York.


Profesor universitar de Drept, a predat la universităţi din Sardinia, Roma, Florenţa și Malta.

A fost membru al Consiliului de Administraţie al Agenţiei Spaţiale italiene, consultant juridic al Camerei de Comerţ a Romei și membru al Comitetului de supraveghere a mai multor societăţi de asigurpri din Italia.

Programul coaliției îmbină elemente specifice stângii (de creștere a cheltuielilor sociale) cu relaxarea fiscală cerută de dreapta, în condițiile în care datoriile se situează la 130% din PIB.

Aceste prevederi au determinat Bloombergul să scrie săptămâna aceasta că Italia reprezintă pentru UE o problemă mult mai mare decât Brexitul: „Are enorme probleme economice și financiare și dacă s-ar lovi de o nouă criză, urmările ar fi greu de limitat doar la Italia (…)  Ea este mult mai ferm ancorată în Uniune, ca parte a zonei euro și membru fondator al proiectului european. Ceea ce o plasează într-o poziție mult mai bună pentru a deteriora Uniunea din interior.”


Programul:

  • introducerea unei cote unice de impozitare, care să reducă pragurile actuale la două impozite – de 15% şi 20%, pentru persoane fizice şi juridice
  • acordarea unui venit de cetăţenie de 780 de euro lunar pentru persoanele sărace, pentru a încuraja reinserţia lor profesională şi creşterea economică
  • în ceea ce priveşte imigraţia şi islamul, va fi acordată prioritate expulzărilor, înfiinţarea unui registru al imamilor, închiderea imediată a moscheilor neautorizate, referendum local înainte de înfiinţarea unui nou lăcaş de cult musulman
  • reducerea drastică a numărului de parlamentari la 400 de deputaţi (faţă de 630 în prezent) şi 200 de senatori (faţă de 318), care să fie aleşi toţi prin sufragiu universal direct, dar cu interdicţia de a trece de la un grup politic la altul în perioada unei legislaturi
  • cele două formaţiuni reafirmă poziția Italiei în alianţa atlantică și statutul de partener privilegiat al SUA, dar prevăd o deschidere către Rusia, “care nu trebuie percepută drept o ameninţare, ci ca un partener economic şi comercial”.
  • abandonarea reformei pensiilor, ceea ce înseamnă în primul rând reducerea vârstei de pensionare
Articole recomandate:

Etichete: , , , , , ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: