vineri

31 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

29 octombrie, 2020

Misiune grea pentru Comisarul Margrethe Vestager

Gigantul software german SAP ar putea fi următoarea țintă a autorităților europene de reglementare în domeniul concurenței, o serie de multinaționale reclamând  un abuz de putere dominantă a SAP în piața software de planificare corporativă, anunță Politico.

SAP este cea mai mare companie IT germană, lider în piața ERP (“enterprise resource planning”), software utilizat de toate marile companii pentru a gestiona baze de date esențiale, de la numerar la consumabile, până la comenzi.

SAP are profilul de companie pe care decidenții politici din UE vor să o susțină pentru a deveni „campion european”, dar utilizatorii reclamă că gigantul IT german încearcă să își țină ”prizonieri” clienții și să blocheze concurența.


Criticile la adresa SAP sunt formulate de Voice, o asociație germană a utilizatorilor IT care include între cei 400 de membri companii precum Siemens, Adidas și Volkswagen.

În replică, SAP spune că respectă ”practicile normale din industrie”.

Comisia Europeană și autoritatea germană de concurență analizează în acest moment plângerile potrivit cărora SAP împiedică utilizatorii software-ului său ERP să treacă la alți furnizori sau să se conecteze la aplicații ale concurenților.

Multe dintre cele mai mari companii din lume se bazează pe instrumentul ERP al SAP, care integrează aplicații pentru gestionarea și conectarea proceselor de afaceri.


Asociații similare Voice din Franța, Belgia și Țările de Jos ridică probleme similare în legătură cu compania germană SAP, dar și în legătură cu alți mari producători de software sau furnizori de soluții cloud precum Microsoft, Oracle, IBM, Google Cloud, Amazon Web Services și Salesforce.

Într-o scrisoare comună adresată departamentului de concurență al Comisiei Europene în data de 8 septembrie, cele patru asociații de utilizatori IT au solicitat „noi instrumente pentru ca autoritățile să înțeleagă și să remedieze mai bine comportamentul nedrept și nedorit al actorilor dominanți pe piețele tehnologiei digitale”.

Problema Comisiei Europene este că o decizie de a declanșa o investigație asupra practicilor concurențiale ale SAP este o chestiune sensibilă din punct de vedere politic: nu doar că SAP are legături puternice cu guvernul german, ci este și un jucător-cheie în planurile europene, compania fiind unul dintre cei 22 de fondatori a Gaia X, program franco-german care ar trebui să se finalizeze prin crearea unui concurent european al giganților americani care furnizează servicii cloud.

În noiembrie 2018, întregul guvern german, inclusiv cancelarul Angela Merkel și ministrul Apărării de atunci – acum președinte al Comisiei Europene – Ursula von der Leyen, a participat la un workshop organizat de institutul cofondatorului SAP Hasso Plattner în care s-a pregătit noua strategie digitală a Germaniei.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Moto: ”Generalii mei, în temeinica lor prostie, veneau și-mi spuneau: <Majestate, oamenii nu mai vor să lupte>. Iar eu în sinea mea mă gândeam: <adică nu mai vor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: