Mari bănci din SUA, Elevaţia şi Japonia se arată interesate să intermedieze vânzarea pachetului de 9,8% de acţiuni la Petrom, pe care Guvernul României vrea să obţină aproximativ 600 de milioane de euro, arată site-ul International Financing Review (http://www.ifre.com/romania-a-mini-poland?/627060.article), într-un articol titrat România: o mini-Polonie.
Reprezentanţele din Europa Centrală şi de Est ale marilor bănci americane J.P. Morgan, Goldman Sachs, Citigroup, Morgan Stanley, precum şi de la banca elveţiană UBS şi cea niponă Nomura lucrează la cererea de ofertă pentru acţiunile Petrom.
Giganţii bancari au alcătuit echipe cu băncile locale pentru oferta statului român. Goldman Sachs ar urma să se alieze cu UniCredit, Morgan Stanley cu Raiffeisen Capital, Citigroup cu Societe Generale, J.P. Morgan va colabora cu Banca Comercială Română, iar UBS cu ING.
La începutul lunii martie, Guvernul de la Bucureşti a trimis o ofertă băncilor interesate să intermedieze vânzarea unei participaţii deţinute la grupul petrolier OMV Petrom.
Ministerul român al Economiei deţine 20,6% din OMV Petrom, companie controlată de grupul austriac OMV, care are peste 51% din acţiuni şi care ar putea opera o nouă majorare de capital, mişcare ce ar îngreuna tranzacţia pusă la cae de Guvern.
Publicaţia face astfel o pararelă între România şi Polonia, în condiţiile în care autorităţile de la Bucureşti ar putea să imite metoda poloneză şi să păstreze comisioanele bancare la un nivel scăzut.
În acest an, România speră să mai vândă 16% din Transelectrica, o tranzacţie evaluată la 83 de milioane de dolari, şi 15% din Transgaz, reprezentând circa 156 de milioane de dolari.
Anul viitor, Guvernul român ar putea privatiza Romgaz, o tranzacţie estimată la 2 miliarde euro, la care s-ar putea adăuga şi pachete importante la Nuclearelectrica şi Hidroelectrica, care împreună sunt responsabile pentru 60 la sută din energia electrică generată de ţară.