duminică

28 aprilie, 2024

14 decembrie, 2023

Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR, a depus joi, la DNA, o contestaţie la decizia procurorilor de clasare a Dosarului privind achiziția de către MAI a unor BMW-uri de la firma prietenului preşedintelui Klaus Iohannis.

USR consideră că DNA nu trebuia să claseze dosarul, ci să sesizeze Parchetul European.

Clasarea dosarului „BMW-uri pentru Poliţie” este de neînţeles în condiţiile în care un alt dosar pe o cauză similară, dosarul „Teldrum”, în care cerinţele tehnice au fost formulate tot astfel încât să fie îndeplinite de un anume ofertant, a fost trimis în instanţă, nu clasat, precizează un comunicat USR.


”Contestaţia de astăzi are 14 pagini de argumente care demonstrează că procurorul de caz nu a făcut nicio anchetă. Procurorul s-a făcut doar că verifică un abuz în serviciu al unor funcţionari de execuţie din Ministerul de Interne, când, de fapt, noi am reclamat la Parchetul European o fraudă cu fonduri europene. Totul pentru a-l proteja pe Lucian Bode. Mă aştept ca domnul Voineag să constate neregulile procurorului de caz din subordinea dumnealui şi să infirme ordonanţa de clasare. Domnul Voineag trebuie să decidă dacă DNA este scut pentru infractori”, a declarat Cristian Ghinea.

Motivele pentru care USR consideră incorectă clasarea dosarului și cere sesizarea Parchetului European

  • ”Fiind vorba de fonduri europene, DNA nu avea atribuţii în dosar, ci trebuia să sesizeze Parchetul European şi să ceară atribuţii de verificare în acest caz. Prin urmare, USR solicită DNA nu doar anularea deciziei de clasare a dosarului „BMW-uri pentru Poliţie”, ci şi sesizarea Parchetului European pe acest dosar”.
  • ”Raportul de neconformitate întocmit de o direcţie din Ministerul Transporturilor a relevat clar încălcarea legii: „Cerinţa din specificaţiile tehnice cu privire la necesitatea unei cutii de viteze 8+1 exclude un număr mare de vehicule de clasă similară (de la Audi, Volkswagen şi Mercedes, precum şi toate vehiculele Porsche comparabile)”.
  • ”În acest caz, Automobile Bavaria a depus oferta cu preţul maximal. Procurorului nu i s-a părut deloc suspect, nu a verificat nimic”.

Cum a explicat DNA clasarea dosarului – achiziția a respectat normele legale

”Procedura de achiziție publică s-a desfășurat cu respectarea normelor legale privind achizițiile publice, iar eventualele abateri nu reprezintă decât aspecte de natură administrativă și care implică remedii administrativ-jurisdicționale, inclusiv prin contestarea în fața instanței civile”, a concluzionat procurorul care investigat cazul.

Dosarul BMW-urilor achiziționate de MAI de la un prieten al președintelui Iohannis, cu un caiet de sarcini care a eliminat concurența

Un Raportul de neconformitate al Direcției Generale Organismul Intermediar pentru Transport din Ministerul Transporturilor privind achiziția a 600 de mașini BMW de către MAI arată fără dubiu că achiziția s-a făcut în baza unui caiet de sarcini croit special pentru a favoriza Automobile Bavaria, dealer-ul din România al BMW, companie care a fost condusă de Michael Schmidt, un prieten al președintelui Iohannis.

Caietul de sarcini al achiziției din 2022 a exclus, prin modul în care a fost formulat, din start vehicule produse de Audi, Volkswagen, Mercedes, Porche.


Potrivit documentului, „combinatia de cerinte tehnice foarte specifice fară justificarea corespunzatoare legată de utilizare și/sau alte constrângeri a condus la restrictii tehnice, fiind restrânsă în mod nejustificat concurența, cu încalcarea articolului 18 alineatul (1) din Directiva 2014/24/UE”.

De exemplu, condițiile puse pentru numărul de trepte de viteză a eliminat o parte din concurenti, apoi, prin dimensiunile ampatamentului a fost eliminată o altă parte, apoi prin dimensiunile cerute a fost eliminată încă o parte a concuretei, astfel încât Automobile Bavaria a rămas singură în cursa pe care a câștigat-o.

Direcția din Transporturi a concluzionat în raport că, ”Poliția a stabilit criterii sau condiții care, deși nu sunt discriminatorii pe baza preferințelor nationale, regionale sau locale, conduc la restrictionarea accesului operatorilor economici la procedura de achiziție”.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: