sâmbătă

2 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

23 noiembrie, 2010

gheorghe pogea
Gheorghe Pogea, fost ministru al Finanțelor (Foto: Agerpres)

Gradul mic de colectare este pus de fostul ministru al Finanţelor pe seama nefiscalizării unor întregi sectoare şi pe o impozitare mai mică a principalelor venituri decât în celelalte ţări europene.

„Baza de impozitare ar trebui comparată pe principalele sectoare cu bazele de impozitare din celelalte ţări şi vom putea observa că din această perspectivă baza de impozitare din România este mult mai restransă decât în celelalte ţări. Pentru acelaşi nivel de impozitare şi pentru acelaşi grad de colectare volumul este mai mare. Putem da exemplu aici agricultura. Agricultura în România nu este impozitată în timp ce noi consumăm o mulţime de produse, şi din ţară, şi din străinătate care au proveninaţă agricolă”, spune Pogea.

Acesta spune că un alt factor important este presiunea fiscală, suma acumulată a impozitelor în baza cărora se prelevează veniturile publice: „Chiar dacă per total România are un nivel de impozitare a principalelor venituri printre cele mai scăzute din Europa, chiar dacă în ceea ce priveşte impozitarea muncii ne aflăm pe locul cinci sau şase, trebuie comparat cu alte nivele de impozitare ca să vedem unde se situează România”.

În ce priveşte colectarea: „Este nevoie de o reformă instituţională şi de îmbunătăţirea gradului de colectare, deci a eficientizării pentru că numărul celor care se ocupă de acest domeniu este relativ scăzut. Dar trebuie făcută şi o analiza de risc: ar trebui să existe mai puţină agresiviatate îndreptată asupra contribuabilului”.Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: