sâmbătă

27 aprilie, 2024

11 noiembrie, 2020

România a fost cel mai afectat stat de pandemie din UE la nivelul puterii de cumpărare a consumatorilor, potrivit unui studiu publicat la nivel european de GfK. Țara noastră apare pe locul cinci, după Turcia, Belarus, Ucraina și Moldova, cu un index de 175,4 față de o medie europeană de 100.


O comparație între șase state ale UE, plasează România pe ultima poziție din punct de vedere al puterii de cumpărare, la doar 40,4% din media europeană.

Surprinzător, țara noastră apare destul de mult sub Cehia și Polonia, dacă facem trimitere la raportul între PIB-urile/locuitor, și în urma Ungariei, plasată de Eurostat după noi la consumul invidual efectiv (Actual Individual Consumption) pe anul 2019.

Paradoxal, deși nu am intrat în recesiune tehnică iar scăderea PIB a fost de doar 4,6% în S1 2020, impactul dat de Covid pe puterea de cumpărare este și el mult mai pronunțat.


Oarecum neașteptat, singura regiune din România care apare în analiza GfK drept ceva mai puțin atinsă de criza economică generată de pandemie este Regiunea de Nord-Est, adică cea mai săracă a țării.

Studiul publicat mai atrage atenția asupra disparităților regionale în ce privește puterea de cumpărare, cu Bucureștiul situat mult peste media națională (+81,3% față de aceasta dar la doar 73,2% din media europeană), urmat la mare distanță de un grup format din județele Timiș (+33,5%), Cluj (+31,5%), Ilfov (+30,4%), Brașov (+23,1%) și Sibiu (+22,7%).

De remarcat, Eurostat plasa regiunea București-Ilfov în 2019 la 135% din media UE la PIB/locuitor dacă se face ajustarea cu nivelul prețurilor. Cu toate acestea, referitor la impactul major al pandemiei (peste ceea ce s-a vehiculat ca pierdere de locuri de muncă și trecerea la program temporar în condiții de creștere cu 5% a puterii de cumpărare a venitului salarial mediu net ) și la decalajele regionale foarte importante, datele sunt utile și se pot constitui într-un semnal de atenționare.

Notă metodologică

Raportul pe 2020 al GfK include un index referitor la impactul pandemiei. Acest indice arată diferențele în materie de pierdere a venitului net disponibil cauzate de efectele coronavirusului la nivel național și regional. Calculele au fost făcute pe baza celor mai recente informații și prognoze pentru venitul net al gospodăriilor, cheltuielile consumatorilor privați și evoluția PIB. Valorile au fost corelate cu estimările disponibile înaintea declanșării crizei provocate de Covid-19. Deviațiile rezultate au fost atribuite efectelor pandemiei, cu observația că analiza a ținut cont și de evoluția ratelor de schimb.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: