joi

2 mai, 2024

17 decembrie, 2019

Premierul Boris Johnson încearcă pună în practică cât mai rapid sloganul de campanie “get Brexit done” și introduce în legea britanică prevederea potrivit căreia Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord iese din UE în 2020 și nu va extinde perioada de tranziție.

Noii membri ai Camerei Comunelor încep să depună marți jurământul, iar echipa prim-ministrului lucrează la amendarea Acordului de retragere în ceea ce privește perioada de tranziție- perioada de implementare a acordului semnat cu UE- care, transmite The Guardian, trebuie să se închidă până la data de 31 decembrie 2020, fără ca guvernul să poată cere UE o extindere a acestei perioade.

Acordul actual prevede că perioada de tranziție poate fi prelungită cu doi ani, la solicitarea guvernului britanic. Boris Johnson a pus în discuție această prevedere în campania electorală și a asigurat public că nu o va utiliza, promisiune care l-a determinat pe Nigel Farage, președinte al partidului Brexit să decidă că formațiunea sa nu va avea candidați în toate cele 317 circumscripții deținute de conservatori.


Camera Comunelor își reia marți activitatea, procedura depunerii jurământului urmând să ocupe 2 zile, urmată de discursul Reginei, care marchează debutul oficial al sesiunii.

Potrivit acordului încheiat de Boris Johnson cu UE, Marea Britanie iese din Uniune la 31 ianuarie, dată la care începe perioada de tranziție.

În interiorul acestei perioade, Marea Britanie va ieși din Uniunea vamală și din Piața unică, iar Londra se va angaja în noi runde de negocieri cu Bruxelles, până la finalizarea acestora urmând să respecte, vreme de un an, aceleași reguli ca restul statelor membre chiar dacă nu va mai avea drept de vor în instituțiile europene.

Ținând cont de amploarea acestor noi negocieri, oficialii din Bruxelles luau în calcul ca însăși UE să ceară Marii Britanii extinderea perioadei de tranziție. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat deja că o serie de aranjamente trebuie încheiate rapid cu Marea Britanie, în special în domeniile aviației și serviciilor financiare.


Marele pericol este ca părțile să nu poată ajunge la acorduri în ceea ce privește ajutoarele de stat și standardele de mediu, situație care ar conduce la duce la o negociere dura și, probabil, prelungită în legătură cu nivelul tarifelor care ar fi aplicate mărfurilor care traversează canalul.

Limitarea perioadei de tranziție pune presiune inclusiv pe guvernul de la Londra să aibă pregătită infrastructura potrivită în porturile prin care mărfurile se deplasează în și din Marea Britanie către Irlanda de Nord.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: