6 septembrie, 2023

Mai mult de jumătate din germani cred că nu mai merită să muncești, conform unui sondaj publicat marți și realizat după anunțarea planului guvernului de la Berlin de a crește plățile pentru asistență socială și alocațiile pentru copii.

Guvernul spune că majorează beneficiile, introduse pentru prima dată în 2005, pentru a combate sărăcia în rândul copiilor și pentru a-i ajuta pe cetățeni să facă față inflației, dar a declarat că nu dorește să-i descurajeze pe oameni să muncească, scrie Reuters.

Plățile de asistență socială, denumite „banii cetățenilor”, de care beneficiază peste 5,5 milioane de șomeri din Germania, vor crește de anul viitor la 563 de euro pe lună, față de 502 de euro în momentul de față, pentru persoanele singure de anul viitor.


Suma se adaugă costurilor pentru chirie și asigurărilor de sănătate pe care guvernul le acoperă pentru cei care primesc beneficii sociale.

Creșterea aceasta coincide cu anunțarea unei creșteri semnificative a sprijinului pentru părinții cu venituri mici, începând  din 2025. Aceștia vor primi până la 636 de euro pe lună pentru primul lor copil și încă 530 de euro pentru fiecare alt copil. În prezent, suma este de 250 de euro pe lună per copil.

Cu un salariu minim de aproximativ 12,4 euro pe oră sau un venit net de 1.450 de euro pe lună, aproximativ 52% dintre germani au impresia că nu mai merită să lucreze, întrucât cei care au un loc de muncă cu normă întreagă remunerat cu salariu minim nu câștigă semnificativ mai mult decât cei care trăiesc din beneficii, arată sondajul realizat de INSA și publicat de ziarul Bild.

Germanii, foarte divizați pe acest subiect

Germanii sunt foarte divizați în legătură cu acest subiect, 45% pronunțându-se pentru majorarea beneficiilor, iar 44% fiind împotrivă, conform sondajului.


Ministrul de Finanțe Christian Lindner a declarat săptămâna trecută, într-o prezentare referitoare la alocația de bază pentru copii, că prestațiile nu ar trebui să-i descurajeze pe oameni să muncească.

„Preocuparea noastră este să menținem stimulentele pentru muncă”, a spus Lindner, adăugând că angajarea ar fi o condiție prealabilă pentru a avea acces la unele alocații, întrucât șomajul parental este un factor cheie al sărăciei copiilor.

„Cel mai bun mod de a depăși sărăcia este munca”, a spus el.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: