18 august, 2024

Germania își rezolvă problema bugetului pe 2025: va tăia ajutorul acordat Ucrainei. Interdicția, care este deja în vigoare, va afecta toate cererile noi de asistență către Kiev, a scris sâmbătă ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Guvernul german nu va mai acorda noi ajutoare militare Ucrainei, ca parte a programului coaliției de guvernământ de reducere a cheltuielilor publice, a scris sâmbătă Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Potrivit FAZ, moratoriul asupra planului de asistență este deja în vigoare și va afecta noile cereri de finanțare și ajutoarele neaprobate anterior. Ziarul german citează documente și e-mailuri nepublice, precum și declarațiile unor persoane familiarizate cu discuțiile din guvern.


Într-o scrisoare trimisă ministerului german al apărării pe 5 august, ministrul de Finanțe Christian Lindner a spus că finanțarea viitoare nu va mai veni din bugetul federal al Germaniei, ci din veniturile generate de activele înghețate ale Rusiei, potrivit ziarului german.

Germania și alte țări din G7 au încheiat în iunie un acord preliminar pentru a utiliza cele aproximativ 280 de miliarde de dolari din activele suverane ale Rusiei imobilizate în instituțiile financiare occidentale pentru a garanta un credit de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Dar guvernele încă nu au căzut de acord asupra detaliilor schemei financiare, iar discuțiile tehnice ar putea dura luni întregi.

Această structură de împrumut reflectă un compromis între SUA și Europa. În timp ce soluția simplă ar implica confiscarea tuturor activelor înghețate ale Rusiei (estimate la 280 de miliarde USD) pentru a finanța direct eforturile de război ale Ucrainei, țările europene – în special Franța, Germania și Belgia – s-au ferit de acest lucru, considerând-o ca fiind prea agresivă și temându-se de contramăsurile pe care le-ar putea lua Rusia. În schimb, au optat pentru confiscarea dobânzii la activele ajunse la maturitate, care se ridică la câteva miliarde de dolari pe an.

Berlinul, care este principalul furnizor de ajutor militar din Europa pentru Kiev, semnalase deja o schimbare de curs a finanțării acordate Ucrainei încă de luna trecută, când coaliția de guvernare a social-democraților, verzilor și liberalilor a adoptat un acord preliminar asupra proiectului de buget pentru 2025. Compromisul analizat de Politico detaliază planurile de reducere la jumătate a asistenței viitoare acordate Ucrainei, până la cel mult 4 miliarde de euro pe an. Însă nici alocarea acestor bani nu este sigură, mai ales că anul viitor în Germania vor avea loc alegeri generale, iar coaliția semafor a cancelarului Olaf Scholz este în cădere liberă în popularitate.


După ce Cabinetul de la Berlin a aprobat proiectul de buget la jumătatea lunii iulie, Lindner a spus că Ucraina va trebui să se bazeze mai mult pe fonduri din „surse europene”, precum și pe activele înghețate ale Rusiei. Dar încă nu este clar dacă și când vor fi disponibili acei bani.

Se pare că disputele cu privire la ajutorul acordat Ucrainei au adâncit faliile din coaliția de guvernământ de la Berlin, deja slăbită de săptămâni de lupte interne pe o serie de probleme plecând de la buget până la nivelul de trai. Liderul Partidului Verzilor și ministrul Economiei, Robert Habeck, a declarat săptămâna aceasta că intenționează să candideze la funcția de cancelar în calitate de candidat al Verzilor la alegerile federale din 2025, punând la îndoială supraviețuirea alianței de guvernare din care face parte.

„Este destul de evident că această coaliție are probleme majore în a găsi un teren comun”, a spus Habeck referitor la disputele recente. „Ideile se destramă.”

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: