miercuri

24 aprilie, 2024

22 februarie, 2019

Germania a încheiat anul 2018 cu cel mai mare excedent bugetar înregistrat de la reunificarea ţării încoace: 58 miliarde de euro (65,8 mld. dolari), adică de 1,7% din Produsul Intern Brut (PIB).

Principalii vectori ai excedentului au fost dobânzile reduse plătite la împrumuturile contractate de autorităţile federale, ale landurilor şi cele locale, ca şi veniturile mai mari rezultate creşterea locurilor de muncă, potrivit Oficiului federal de Statistică din Germania (Destatis), citat de Deutsche Welle.

Germania este cel mai mare importator de produse şi dervicii româneşti, acoperind peste 22% din totalul acestora, conform statisticii oficiale româneşti pe 2017. Schimburile comerciale între cele două state  sunt estimate la 33 de miliarde de euro în anul 2018, în creștere cu circa 10% față de 2017.


2018 este al cincilea an consecutiv în care Germania a marcat un excedent bugetar, cu venituri totale de 1.543,6 miliarde de euro, în creştere cu 4,7% faţă de 2017, şi cheltuieli de 1.485,6 miliarde de euro, în creştere cu 3,2%.

Destatis a explicat creşterea veniturilor prin performanţele pieţei muncii, lărgirea bazei de impozitare şi taxarea câştigurilor de capital, combinată cu o creştere de 4,3% a contribuţiilor sociale ale anagajatorilor şi angajaţilor, potrivit sursei citate.

Pe partea de cheltuieli, Germania a beneficiat de ratele de dobândă „foarte scăzute” şi de restrângerea serviciului datoriei cu 8,5%.

Pe de altă parte, perspectivele economie germane în acest an sunt mai puţin favorabuile, după ce creşterea economică a încetinit deja în ultima parte a anului trecut, evitând la limită recesiunea în trimestrul 4. Creşterea PIB-ului german pe tot anul 2018 a fost de 1,4%.


Diminuarea cererii externe este cea mai mare provocare a anului 2019, în contextul confruntărilor comerciale UE – SUA. Guvernul României şi-a bazat bugetul pe 2019 pe o creştere economică de 5,5%, mai mare decât cea din 2018 şi considerată nerealistă de analiştii independenţi.

PIB-ul Germaniei s-a ridicat la 3.400 de miliarde de euro în 2018.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: