21 mai, 2022

După discuții cu UE, Germania și Italia au transmis companiilor lor energetice că pot deschide conturi în ruble pentru a continua să cumpere gaz rusesc, anunță Euractiv, care citează surse europene.

Dezbaterea europeană asupra cererii Rusiei ca exportul de gaze să fie plătit în ruble a testat hotărârea guvernelor europene de a adopta o linie dură împotriva Moscovei în privința războiului din Ucraina.

Polonia, Bulgaria și Finlanda au refuzat să se conformeze cererii Moscovei, iar livrările lor de gaze au fost întrerupte.


Alte state membre nu au fost dispuse să își orienteze companiile energetice către acțiuni care ar putea duce la pierderea rezervelor vitale de gaz rusesc.

Interdicția deschiderii conturilor în ruble este o simplă ”recomandare”

Bruxelles-ul a oferit două seturi de îndrumări scrise cu privire la cum ar trebui să se derulez contractele de achiziție fără a încălca sancțiunile impuse de UE, dar calea legală rămâne neclară deoarece oficialii UE au sfătuit firmele, într-o întâlnire cu ușile închise, să nu deschidă conturi în ruble la Gazprombank.

Diplomați de la Bruxelles au spus că au considerat că sfatul a fost intenționat vag pentru a permite țărilor să continue să cumpere gaz rusesc. Comisia Europeană a refuzat să comenteze discuțiile pe această temă.

Un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat joi că nu este „recomandat” ca companiile să deschidă conturi în ruble.


Reuters anunță că importatorilor germani de gaze li s-a spus de la Berlin că pot deschide conturi în ruble pentru a plăti gazul rusesc fără a încălca sancțiunile, atâta timp cât plățile pe care le fac către Gazprombank nu sunt în moneda rusă.

Sursele Reuters au spus că Germania, care este cel mai mare importator de gaz rusesc din regiune, a acționat în mod constant în această problemă în strânsă coordonare cu UE.

Guvernul italian a discutat, de asemenea, cu Comisia Europeană și a primit indicații cu privire la cum să cumpere gaz rusesc în mod legal, a declarat pentru Reuters o sursă guvernamentală de rang înalt.

Polonia și Țările de Jos cer claritate

Premierul italian Mario Draghi a declarat săptămâna trecută că relația contractuală cu furnizorii de gaze din Rusia este într-o „zonă gri”.

În ghidul său scris, UE a indicat companiilor europene că pot cumpăra gaz rusesc fără a încălca sancțiunile dacă plătesc în moneda stipulată în contractele existente, și declară că acest lucru este conform cu obligațiile contractuale.

Îndrumarea nu spune în mod explicit, totuși, că deschiderea de conturi în ruble, pentru ca plățile în euro sau dolari să fie convertite în moneda rusă, ar constitui o încălcare a sancțiunilor UE.

Polonia și Țările de Jos cer Bruxelles o poziție clară a UE, pentru a „trasa o linie pentru întreaga UE” în ceea ce privește relația comercială cu furnizorii de gaze din Rusia.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: