9 ianuarie, 2024

Comisia Europeană a aprobat luni primele ajutoare de stat care ”egalează” subvențiile oferite de țări precum SUA sau China, state ce practică politici de atragere a investițiilor străine.

Potrivit Politico, Comisia Europeană a aprobat solicitarea Germaniei de a acorda ajutoare de stat în valoare de 902 milioane euro grupului suedez Northvolt, în vederea construirii unei uzine de baterii pentru automobile electrice în Germania.
Tot luni, Franța a câștigat aprobarea UE pentru 2,9 miliarde de euro în credite fiscale pentru companiile care doresc să producă „panouri solare, baterii, turbine eoliene și pompe de căldură”.

Anul trecut, UE decis să permită guvernelor europene să „egaleze” subvențiile acordate de țări din afara blocului pentru a nu risca relocarea afacerilor în afara Uniunii.


”Acestea sunt primulele ajutoare de stat autorizat de Bruxelles în cadrul mecanismului creat de UE în luna martie 2023, în ideea de a evita deturnarea proiectelor de investiţii europene”, a declarat comisarul european pentru Concurenţă, Margrethe Vestager.

Northvolt a ales Germania în baza promisiunii de ajutor de stat

Potrivit executivului comunitar, ajutorul acordat grupului suedez Northvolt va lua forma unei subvenţii în valoare de 700 milioane de euro, la care se va adăuga o garanţie de 202 milioane de euro. „Fără acest ajutor, Northvolt ar fi construit această uzină în SUA, unde i-a fost oferit ajutor, în special în cadrul planului Inflation Reduction Act”, subliniază Comisia Europeană.

Grupul suedez Northvolt a anunţat în luna mai 2023 că intenţionează să construiască o uzină de baterii pentru automobilele electrice la Heide (nordul Germaniei), după ce a obţinut o promisiune de sprijin financiar din partea Berlinului.

(Citește și: ”Volkswagen, primul producător auto străin calificat la ajutor de stat american”)

Uzina din Heide ar urma să aibă o capacitate anuală de 60 GWh, care îi va permite să echipeze cu baterii între 800.000 şi un milion de vehicule electrice pe an.


Această politică a UE provoacă dezbateri ample în interiorul blocului comunitar, unde există nemulțumirea că beneficiarii ”generozității” UE sunt doar guvernele economiilor dezvoltate.

Teoria este combătută de Germania cu argumentul: ”Nu e vorba de concurență între Germania, Spania, Danemarca sau Italia, ci între UE și SUA sau UE și China”.

(Citește și: ”Politico: UE s-a lansat într-o cursă a subvențiilor pe care nu o poate câștiga. Două riscuri în Green Deal Industrial”)

***

Articole recomandate:

Etichete: ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: