Guvernul Angelei Merkel încearcă să construiască de la zero o industrie germană a gazului natural lichefiat în încercarea de a-și reduce dependența de gazele care-i sosesc prin conducte din Rusia și din Norvegia, anunță Bloomberg.
Într-o perioadă în care rezervele stocate de gaze sunt pe sfârșite din Marea Britanie până-n Olanda, Germania devine din ce în ce mai dependentă de energie furnizată de Rusia într-un moment politic complicat, când se acumilează tensiuni în relațiile cu Moscova.
Situația o determină pe Angela Merkel să reconsidere opțiunea LNG și să decidă construcția de terminale la Marea Nordului și Marea Baltică, astfel încât Germania să poată importa direct combustibili fără să mai fie nevoită să apeleze la infrastructura Olandei, Poloniei sau Belgiei.
Noa coaliție de guvernare s-a format în baza unui ”contract”, printre politicile comune agreeate numărându-se și dezvoltarea infrastructurii LNG în următorii 4 ani.
Angela Merkel susține ”toate inițiativele care vizează dezvoltarea rețelelor de alimentare cu gaze naturale, indiferent de regiunea în care acestea se dezvoltă și indiferent de soluția de transport a gazelor”, a precizat putrătorul de cuvânt al Ministerului Economiei și Energiei, Beate Baron.
Disputele diplomatice între Marea Britanie și Rusia, ca efect al atacului purtat pe pământ britanic asupra unui fost spion rus, l-au determinat pe premierul Theresa May să răspundă nu doar cu expulzarea unor diplomați ruși, ci și să ceară soluții alternative la gazul rusesc, una dintre acestea fiind LNG produs în regiunea arctică.
Mult mai puțin poluant decât cărbunele și petrolul, gazul natural joacă un rol central în efortul Germaniei de a-și transforma economia în una neutră din punct de vedere al noxelor emise până în 2050. Strategia include închiderea minelor de cărbune și dezvoltarea de ferme eoliene și solare.
Consumul de gaze a crescut cu 5% în 2017, a anunțat recent grupul german AGEB. Și din moment de Germania nu deține un terminal pentru import de gaze în formă lichidă, evident că aprovizionarea cu energie s-a făcut prin rețele de conducte. Gazele rusești au însemnat 60% din totalul importurilor de gaze ale Germaniei în 2017.
Utilizarea LNG în întreaga Europă este un model de dezvoltare- importurile agregate de LNG ale statelor UE 28 au atins 22% din totalul importurilor de energie, state ca Marea Britanie sau Spania fiind cele cu cele mai dezvoltate capacități de import. Cu toate acestea, majoritatea terminalelor existente în nord-vestul Europei sunt aprovizionate sub capacități.
De remarcat: Angela Merkel permite în continuare companiilor germane să susțină proiectul Nord Stream 2- extinderea unei rute existente de aprovizionare a Europei cu gaze din Rusia, pe sub Marea Baltică.
Asociația germană a operatorilor, FNB GAS, a alcătuit un program de dezvoltare pe 10 ani, care conține proiecte în valoare de 7 miliarde euro. Între acestea se numără construcția unui terminal de import la Brunsbuettel, pe râul Elba, care ar urma să coste 500 milioane euro și care ar urma să fie funcțional până la sfârșitul anului 2022.
Decizia de a-și diversifica sursele de aprovizionare cu energie este o alegere benefică Germaniei, consideră Tarek Souki, senior vice president pentru marketing și vânzare LNG al Tellurian Inc., dezvoltator american de proiecte LNG.
”Priviți exemplul Lituaniei- când au finalizat primul proiect LNG au avut opțiuni alternative care au forțat Rusia să se așeze la masa negocierilor”, pentru a rediscuta prețul contractelor, a precizat Tarek Souki pentru Bloomberg.