duminică

5 mai, 2024

deschiderea unei firme în germania

19 decembrie, 2023

Cea mai recentă valoare a indicelui Ifo sugerează că problemele fiscale recente afectează încrederea mediului de afaceri din Germania. De asemenea, relevă că riscul de recesiune rămâne ridicat, nu numai pentru 2023, ci și pentru 2024.

Necazurile fiscale din ultima lună și-au pus în mod clar amprenta asupra economiei germane, cel mai important indicator al tendințelor în economia germană de astăzi arătând cât de dificilă va fi redresarea. Indicele Ifo a încheiat anul pe o tendință negativă și a scăzut la 86,4 în decembrie, de la 87,2. După trei creșteri consecutive, aceasta a fost prima scădere lunară. Indicele Ifo încheie anul la un nivel semnificativ mai scăzut decât în decembrie 2022. Atât anticipațiile, cât și componentele actuale ale evaluării au scăzut în decembrie, se arată în analiza realizată de Ing Bank.

Cei aproximativ 9.000 de manageri intervievați s-au declarat „mai puțin mulțumiți de activitatea curentă” și „mai sceptici în ceea ce privește prima jumătate a anului 2024”, a comentat Clemens Fuest, președintele institutului Ifo, citat într-un comunicat.


 În special în sectorul construcțiilor, afectat de costurile ridicate ale împrumuturilor, indicatorul a coborât la cel mai scăzut nivel din septembrie 2005, a precizat IFO.

Indicele IFO „sugerează că dificultățile bugetare recente apasă asupra încrederii mediului de afaceri german”, notează Carsten Brzeski, economist la ING. Actuala stare de spirit vine după o decizie severă din partea Curții Constituționale la jumătatea lunii noiembrie, care a anulat credite de 60 de miliarde de euro considerate eronat bugetate.

După lungi discuții, Guvernul a anunțat săptămâna trecută că Germania va respecta din nou regula de limitare strictă a deficitului public anul viitor, dar cu prețul unor reduceri drastice ale cheltuielilor publice. În timpul acestei crize bugetare, companiile „este posibil să își fi reexaminat planurile de investiții”, potrivit lui Jens-Oliver Niklasch de la LBBW.

Bundesbank nu merge încă atât de departe, dar vineri și-a redus semnificativ prognoza de creștere pentru 2024 la 0,4%, față de 1,2% la momentul prognozei sale anterioare din iunie. Pentru 2023, Bundesbank vede recesiunea limitată la 0,1%, față de estimarea anterioară de 0,3%.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: