Liderii celor trei partide care formează coaliția de guvernare din Germania au convenit miercuri asupra unui nou proiect de buget pentru 2024, după săptămâni de negocieri tensionate în urma unei hotărâri judecătorești care a aruncat o gaură de 60 de miliarde de euro în finanțele țării.
Acordul bugetar permite Germaniei să-și țină promisiunea de a dubla anul viitor ajutorul militar acordat Ucrainei la 8 miliarde de euro, de la 4 miliarde de euro. Cancelarul social-democrat Olaf Scholz și partenerii săi de coaliție, liberali și verzi, au acceptat reduceri semnificative la fiecare dintre prioritățile lor pentru a facilita acest obiectiv.
Varaianta suspendării frânei constituționale a datoriei rămâne pe masă
Cancelarul Scholz a lăsat deschisă posibilitatea suspendării temporare în anul viitor a frânei constituționale a datoriilor,afirmând că starea de urgență va fi declarată „dacă situația se înrăutățește… de exemplu pentru că situația de pe frontul ucrainean se deteriorează sau pentru că alți susținători își reduc ajutorul acordat Ucrainei sau pentru că amenințările la adresa Germaniei și Europei cresc și mai mult”.
Subvenții reduse, taxe noi
Berlinul a trebuit să reducă aproximativ 17 miliarde de euro în bugetul său pentru 2024. O mare parte s-a făcut prin reducerea subvențiilor pentru producția de panouri solare, mașini electrice, dar și a subvenției pentru motorină în sectorul agricol. Oficialii germani spun că sunt conștienți de riscul prezentat de protestele fermierilor.
Germania va introduce anul viitor o taxă pe combustibilul consumat de avioane pentru zborurile din interiorul țării și o taxă pe plasticul de unică folosință.
Și oamenii vor plăti, de asemenea, mai mult pentru electricitate, deoarece guvernul nu va avea bani pentru a subvenționa costurile de transport, așa cum a fost planificat inițial.
Acordul bugetar crește, de asemenea, în mod semnificativ taxă națională pe emisii de carbon, de la 30 euro pe tonă în acest moment, la 45 euro începând cu anul viitor (în loc de 40 euro pe tonă, așa cum era planificat inițial). Această decizie va crește costurile pentru combustibi și încălzirea cu petrol și gaze.
Domenii salvate de la austeritate
Germania va menține subvențiile pentru producția de semiconductori și pentru energie curată, de exemplu prin plata ajutorului de stat pentru instalațiile siderurgice care fac tranziția de la gaze naturale la hidrogen. De asemenea, gospodăriile se pot baza pe fondurile de stat pentru a trece la pompe de căldură și pentru a înlocui centralele pe combustibili fosili.
***