marți

26 martie, 2024

2 noiembrie, 2015

germania refugiatiCancelarul Angela Merkel și partenerii săi de coaliție nu au reușit la întâlnirea de criză de duminică să ajungă la un acord privind gestionarea fluxurilor masive de refugiați care intră în Germania sau se îndreaptă spre această țară, destinație principală pentru imigranți.

Între 800.000 și un milion de persoane estimează Berlinul că  vor ajunge în cel mai bogat stat al Uniunii, până la sfârșitul anului. Un număr dublu față de cel din 2014.

Cancelarul Merkel nu a reușit duminică să-l convingă Sigmar Gabriel – liderul  Partidului Social-Democrat (PSD) și nici pe cel al CSU – Horst Seehofer, în cele două ore cât a durat „reuniunea de criză între partenerii de coaliției”, să accepte strategia sa de abordare a problemei refugiaților, scrie presa germană.


Un purtător de cuvânt al Guvernului, citat de Reuters a descris întâlnirea ca fiind una „constructivă” și a anunțat o nouă rundă de discuții, joi.

Liderul CSU, presat de municipalități să ceară închiderea granițelor

Horst Seehofer, liderul CSU, dorește, și a declarat asta public de mai multe ori, o abordare mai dură a crizei refugiaților pentru a stopa viitoare valuri de imigranți.

Bavaria este principala regiune afectată de numărul uriaș al refugiaților (pe aici intră în țară refugiații veniți din Austria), iar Horst Seehofer este presat de municipalitățile bavareze să convingă autoritățile federale să pună capăt fluxurilor de imigranți din Orientul Mijlociu și nordul Africii.

În ultimele săptămâni, liderul CSU a lansat mai multe apeluri dure către autoritățile federale și chiar a amenințat că va ataca în instanță politicile privind imigrația.


De altfel, acest ultimatum adresat cancelarului a determinat-o pe Angela Merkel să ceară reuniunea de urgență de duminică.

Printre punctele asupra cărora nu s-a ajuns la consens se numără acele „zone de tranzit” ce ar putea fi create la punctele de frontieră și unde ar urma să fie procesate cererile de azil ale imigranților.

Găzduindu-i aici până la soluționarea solicitărilor, Germania va putea să-i deporteze mai ușor și rapid pe cei cărora nu le acordă azil.

Ideea a fost avansată de CSU, formațiunea ai cărei membri doresc înăsprirea controlului la granițe și chiar închiderea frontierei, și a fost acceptată în cele din urmă de  formațiunea Angelei Merkel.

Social-democrații refuză însă discutarea soluției zonelor de tranzit care ar semăna, în opinia multora, cu taberele de concentrare.

Popularitatea tuturor membrilor coaliției, în scădere

Lupta dintre CDU (al Angelei Merkel) și aliații lor tradiționali (CSU) a afectat ambele formațiuni, scrie Reuters.

Susținerea pentru coaliția CDU/CSU se situează în continuare la 36%, mult însă sub 43%, cât înregistra în luna august.

A coborât în sondaje și partidul lui Sigmar Gabriel, cu un punct procentual, până la 25%, în aceași perioadă, adică în ultima săptămână.

Formațiunea de dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a urcat cu un procent, până la 8%.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: