vineri

26 aprilie, 2024

13 octombrie, 2015

refugiati 1Aproximativ 170.000 de refugiați au intrat în Europa în septembrie, ceea ce a urcat totalul pe primele nouă luni din 2015 la 710.000 imigranți, comparativ cu numai 282.000 de persoane pe întreg parcursul anului trecut, a anunțat marți agenția europeană Frontex, citată de Reuters.

Cifrele confirmă “criza migratorie fără precedent în Europa după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial”, despre care vorbea inclusiv directorul executiv al Frontex, Fabrice Leggeri.

Unele dintre creșteri pot însemna o dublă numărare, în special în cazul celor sosiți în Grecia și care au urmat rutele din Balcani, pentru a reintra în Uniunea Europeană prin Ungaria.


Rectificarea pe luna august arată 190.000 de sosiri ilegale, în loc de 156.000 de imigranți, cum se anunțase inițial, ceea ce înseamnă că a fost a cincea lună consecutiv în care s-a înregistrat un record lunar de refugiați.

În Grecia au ajuns în inetrvalul ianuarie – septembrie, potrivit Frontex, 350.000 de persoane, din care 49.000 numai în septembrie. Cei mai mulți fiind sirieni.

Un număr mai mic de refugiați au ajuns în Italia, din cauza lipsei bărcilor în Libia și a înrăutățirii vremii – doar 12.000 în septembrie, ceea ce înseamnă că pe primele nouă luni peninsula a primit 129.000 de imigranți, mulți din Eritreea.

Ungaria a declarat 204.000 de imigranți până în octombrie, dar mulți dintre ei au fost probabil înregistrați și în Grecia. Numărul este de 14 ori mai mare decât în aceeași perioadă de anul trecut.


Liderii europeni vor discuta acest subiect, al exodului din Orientul Mijlociu și Africa spre Europa, la Consiliul de joi și vineri, care are pe agendă colaborarea cu Turcia, țară din care sosesc mulți dintre emigranți, și implicarea Frontex în sprijinirea serviciilor naționale de pază de coastă, pentru a putea controla intrările în Uniune.

Ministrul Schauble: Criza refugiaților, cea mai mare provocare din ultimii 65 de ani

schauble_Sosirile masive de refugiați reprezintă “o provocare mai mare decât majoritatea lucrurilor cărora a trebuit să le facem faţă în ultimii 65 de ani”, a declarat Wolfgang Schaeuble.

Această criză înseamnă un “potenţial de risc nemaipomenit” pentru finanţele publice, a mai spus ministrul Schauble, care a recunoscut cu sinceritate că nu știe dacă Germania va putea să nu contracteze anul acesta noi datorii, așa cum s-a întâmplat anul trecut, pentru prima oară după 1969.

Germania prelungește până la sfârșitul lunii controalele la graniță

Berlinul, care a reintrodus pe 13 septembrie controlul la frontieră, a anunțat marți prelungirea până la sfârșitul lunii octombrie a termenului de aplicabilitate a acestei măsuri speciale.

„Situația la granițe este de așa natură  încât nu putem face față făr ele (controale – n. red.)”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al ministrului de Interne. Potrivit acordului Schengen, un stat poate reintroduce aceste controale pentru 10 zile, în condiții speciale, apoi ele pot fi prelungite cu câte 20 de zile, dar nu mai mult de două luni.

Germania a înregistrat deja 577.000 de solicitanți de azil, în 2015.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: