23 martie, 2023

Companiile și gospodăriile din Germania ar putea fi nevoite să reducă din consumul de gaze anul viitor, dacă țara vrea să evite o criză energetică iarna viitoare, a avertizat șeful rețelei, potrivit Financial Times.

Klaus Müller, directorul Agenției Federale de Rețea, a declarat că criza de energie din Germania „nu s-a încheiat”, dar și că totul depinde de temperaturile de iarna viitoare.

„Pericolul unei penurii de gaz încă există”, a spus el pentru Financial Times. „Depinde foarte mult dacă vom continua să reducem consumul de gaze și să asigurăm aprovizionare diversificată în Germania. Și există riscuri.”


Printre acestea se numără redresarea economică a Chinei, care se mișcă „mai repede decât preconizaseră mulți”, ducând la o cerere mai mare de gaze care va avea „consecințe în ceea ce privește prețul”.

Iarna 2023-2024 va fi, de asemenea, prima pe care Germania o va traversa „fără gaze rusești”, în timp ce oferta globală de gaz natural lichefiat (GNL) „nu este de așteptat să crească semnificativ în acest an sau în anul viitor”.

Fatih Birol, șeful Agenției Internaționale pentru Energie, a avertizat luna trecută că Europa nu a câștigat încă războiul energetic cu Rusia, în ciuda unei scăderi mari a prețurilor la gaze.

Germania a fost una dintre cele mai mari victime ale tulburărilor de pe piețele energetice europene declanșate de războiul Rusiei din Ucraina. Înainte de invazie, 55% din gazul său provenea din Rusia.


Scăderea importurilor a împins prețurile angro la gaze la peste 300 de euro pe megawatt oră vara trecută, de la aproximativ 20 de euro/MWh înainte de război. Acest lucru a forțat unele dintre companiile germane consumatoare de energie să închidă producția.

Între timp, Berlinul a reușit să-și asigure surse alternative de aprovizionare cu GNL din Orientul Mijlociu și SUA, a crescut importurile de gaze din Norvegia, Olanda, Belgia și Franța și a construit primele sale terminale de import de GNL pe coasta de nord.

Companiile și gospodăriile au făcut, de asemenea, economii drastice de energie, industria utilizând cu 20% mai puțin gaz în această iarnă.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: