vineri

19 iulie, 2024

20 martie, 2023

Prețul gazelor naturale din Europa a scăzut luni sub 40 de euro pentru prima dată în mai bine de un an și jumătate, evoluție favorizată de vremea blândă și de nivelurile ridicate ale stocurilor, potrivit AFP.

În ofertele de dimineață de la Londra, prețul de referință al gazului olandez TTF a atins 39,65 euro pe megawatt oră – cel mai redus din iulie 2021.

Nivel înregistrat luni dimineața este de aproape nouă ori mai redus decât recordul atins după ce producătorul numărul unu de gaze din Europa, Rusia, a invadat Ucraina, în urmă cu mai bine de un an.


Cu toate acestea, facturile la energie rămân ridicate pentru multe gospodării și întreprinderi, costurile angro având nevoie de timp pentru a transmite către consumatorii finali.

„Am trecut de jumătatea… ultimei luni de iarnă și ne apropiem de primăvară, ceea ce înseamnă că cererea sezonieră de gaze este mult mai slabă”, au observat analiștii DNB Bank. „Rezervele de gaze sunt încă aproape de nivelurile record și cu 20% peste nivelurile normale.”

În urma invaziei Ucrainei, națiunile occidentale au fost nevoite să renunțe la gazele din Rusia, Norvegia devenind principalul furnizor al Europei.

Conflictul a alimentat creșterea facturilor la energie și înscrierea inflației pe o tendință puternic ascendentă, declanșând tulburări economice globale.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: