marți

28 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

7 aprilie, 2022

UE urmează să aprobe joi un embargo asupra cărbunelui rusesc, care va intra însă în vigoare de la jumătatea lunii august, cu o lună mai târziu decât propunerea inițială. Reuters transmite că amânarea este efect al presiunilor făcute de Germania de a amâna măsura.

Eliminarea treptată a importurilor de cărbune rusesc din UE este una dintre principalele masuri din cel de al cincilea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei pe care Comisia Europeană l-a propus săptămâna aceasta, ca reacție la atrocitățile din orașul ucrainean Bucha. 

A fost blocată a patra sursă de venituri pentru Rusia din energie

Odată aprobată, va fi prima interdicție a UE asupra oricărui import de energie din Rusia. Petrolul și gazele rusești, care aduc fiecare venituri anuale mult mai mari pentru Moscova, sunt încă neatinse.


Cea mai mare parte a achizițiilor de cărbune rusesc de către Europa se face pe piața spot, mai degrabă decât prin contracte pe termen lung. Acele achiziții spot vor fi oprite imediat după impunerea sancțiunilor.

Comisia Europeană propusese inițial o perioadă de trei luni pentru contractele existente, ceea ce înseamnă că Rusia ar putea în continuare să exporte cărbune în UE timp de 90 de zile după impunerea sancțiunilor, potrivit unui document văzut de Reuters. Această perioadă a fost prelungită la patru luni, a declarat pentru Reuters o sursă familiarizată cu discuțiile, sub condiția anonimatului.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Având în vedere că sancțiunile se așteaptă să intre în vigoare la sfârșitul acestei săptămâni sau la începutul săptămânii următoare, după publicarea în jurnalul oficial al UE, companiile ruse vor putea efectiv să exporte cărbune în UE până la jumătatea lunii august, în baza contractelor existente.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: