luni

27 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

30 mai, 2022

Germania își va schimba Constituția pentru a permite crearea unui fond special de apărare bazat pe credit, de 100 de miliarde de euro. Fondul a fost propus după invadarea Ucrainei de către Rusia, a anunțat duminică ministerul german de finanțe, citat de Reuters.

Opoziția de centru-dreapta și coaliția de guvernământ formată de SPD,Verzi și FDP au anunțat că au atins majoritatea necesară de două treimi pentru a excepta acest fond de apărare de la ”frână constituțională” care stabilește un plafon al datoriei publice a Germaniei.

Potrivit unor surse familiare cu discuțiile politice, negocierile au fost purtate de liderul FDP Christian Lindner, de ministrul SPD al Apărării, Christine Lambrecht, de liderul Verzilor, Annalena Baerbock, și de vice-liderul grupului parlamentar al opoziției, Mathias Middelberg.


Banii vor fi folosiți pe parcursul mai multor ani pentru a crește bugetul obișnuit de apărare al Germaniei și pentru a permite țării să atingă obiectivul NATO de a cheltui anual 2% din PIB pentru apărare.

Dorința de a majora cheltuielile de Apărare ale Germaniei a fost anunțată în februarie de cancelarul Olaf Scholz, într-un discurs ținut în cadrul unei sesiuni speciale a Bundestag.

În 2020, bugetul pentru apărare al Germaniei s-a situat la aproximativ 1,42% din PIB (adică 50,25 miliarde euro). Aliații NATO, în special SUA, au exercitat constant presiuni asupra Germaniei pentru creșterea acestui tip de cheltuieli.

În 2019, cheltuielile de apărare ale Germaniei au fost de 1,36% din PIB. Germania a promis în acel an că va crește bugetul apărării la ”peste 1,5%” din PIB.


***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Moto: ”Generalii mei, în temeinica lor prostie, veneau și-mi spuneau: <Majestate, oamenii nu mai vor să lupte>. Iar eu în sinea mea mă gândeam: <adică nu mai vor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: