duminică

7 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

23 decembrie, 2021

Germania a întrerupt difuzarea prin satelit a postului rus de ştiri Russia Today în limba germană (RT DE), care nu deţine o licenţă validă. YouTube a suspendat și el contul german al Russia Today, din cauza încălcării condiţiilor de utilizare.

Autoritatea presei din Berlin-Brandenburg (Mabb) a obţinut miercuri oprirea difuzării prin satelit a RT DE, după ce a protestat pe lângă operatorul european de satelit Eutelsat. ”Nicio autorizaţie de rediodifuzune nu a fost cerută la şi nici acordată de către Mabb” acestui program, a argumentat autoritatea germană de reglementare, citată de AFP, agenție preluată de News.ro.

RT DE acuză că blocajul este ”ilegal” şi reprezintă rezultatul presiunilor politice exercitate de către Berlin.


Postul are sediul la Moscova şi dispune de o licenţă sârbă de transmisie prin cablu şi satelit, ceea ce, consideră RT, îi permite să fie difuzată în Germania, conform dreptului european.

Autoritatea germană de reglementare consideră însă că licenţa sârbă este insuficientă, deoarece RT DE ”este în germană şi ţinteşte piaţa germană”.

Autoritatea ”germană de reglementare a presei a informat Eutelsat că postul RT DE difuzează pe doi dintre sateliţii noştri printr-un distruibutor terţ şi nu deţine o licenţă validă pentru această difuzare”, a confirmat Eutelsat.

Pentru a difuza în germană, RT a cerut, în iunie, o licenţă în Luxemburg, pe care autorităţile luxemburgeheze nu i-au dat-o.


Canalul RT – considerat un instrument de propagandă a Kremlinului pe plan internaţional.

De asemenea, YouTube a suspendat contul german al Russia Today, din cauza încălcării condiţiilor de utilizare, stabilind că instituţia media ocolea astfel o interdicţie impusă cu câteva luni mai devreme de către platformă.

YouTube, proprietatea Google, reproşează postului rus că încalcă regulile împotriva dezinformării cu privire la Covid-19.

Postul rus de ştiri în limba germană poate fi urmărit în continuare pe site-ul său.

Canalul a mai fost interzis în Lituania şi Letonia.

Serghei Lavrov nu exclude o reacție în oglindă

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov nu a exclus, miercuri, într-o intervenţie la RT, represalii cu privire la blocarea difuzării prin satelit.

”Încă de la început, autorităţile germane au făcut tot ceea ce puteau pentru a da o imagine proastă canalului RT în societatea germană”, s-a plâns el.

”Până de curând, noi nu voiam să o luăm pe aceeaşi cale şi să sufocăm presa. Dar nu pot să exclud să nu reacţionăm”, a ameninţat Lavrov.

Lansat în 2005 sub numele de ”Russia Today”, RT, finanţat de stat, s-a dezvoltat prin difuzori şi site-uri în mai multe limbi – engleză, franceză, spaniolă, germană şi arabă.

Postul a provocat scandauri în multe ţări – mai ales în Statele Unite, unde a fost nevoit să se înregistreze ca ”agent străin”, dar şi în Regatul Unit, unde autorităţile au ameninţat să-i retragă licenţa de difuzare.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Multe din țările Uniunii Europene s-au angajat într-o goană nebună pentru achiziția de gaze naturale lichefiate (LNG), ca substitut al gazelor rusești, pregătindu-se pentru întreruperea livrărilor de către

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: