duminică

26 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

30 iunie, 2020

Banca Centrală Europeană (BCE) a respectat principiul proporționalității în cadrul programului de relaxare cantitativă demarat în urma crizei anterioare, au decis legiuitorii și ministrul german al finanțelor, punând astfel capăt disputei care risca să submineze principalul instrument al băncii centrale din zona euro de prevenire a efectelor negative generate de actuala criză, notează Euractiv.

Răspunsul oficialilor germani la o decizie fulger a Curții Constituționale de la Berlin, de luna trecută, a pus capăt incertitudinilor cu privire la măsurile extraordinare introduse de BCE în 2015 pentru sprijinirea economiei zonei euro și a tranșat problema independenței instituției, notează jurnaliștii străini.

Curtea Constituțională a Germaniei a acordat BCE trei luni să justifice programul de achiziție de active, în caz contrar, Bundesbank, banca centrală a Germaniei, fiind nevoită să nu mai participe la acest instrument.


Bundesbank este cea mai mare bancă centrală dintre cele 19 din zona euro și cel mai mare acționar al BCE. Decizia Curții Constituționale punea la îndoială viitorul Germaniei în acest sistem și chiar supraviețuirea monedei euro, potrivit analiștilor.

Într-o scrisoare din 26 iunie transmisă de ministrul german al finanțelor, Olaf Scholz, șefului camerei inferioare din Parlamentul german, acesta arată că BCE a demonstrat ”o proporționalitate plauzibilă” a programului, ”în deplin acord cu solicitarea curții”.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

”Percepția unei coeziuni scăzute a eurosistemului ar putea avea efecte negative asupra piețelor financiare și ar putea genera o reacție care riscă să submineze programul”, au precizat reprezentanții BCE.

Parlamentarii din Bundestag au concluzionat la rândul lor că BCE a îndeplinit cerințele curții. Schimbul de corespondență dintre executiv și Parlament mai prevede îndemnul de a adresa curții un răspuns coordonat până la sfârșitul săptămânii.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: