miercuri

24 aprilie, 2024

4 decembrie, 2015

refugiati merkelMiniștrii de interne ai celor 16 landuri germane au decis joi, într-o reuniunea ce a avut loc la Koblenz, reluarea evaluării individuale a solicitanților de azil. Aceasta înseamnă reluarea interviurilor, o procedură ce a fost înlocuită în ultimul an cu informații în scris oferite de imigranți.

De asemenea, la respectiva reuniune s-a stabilit că repatrierea afganilor în zone sigure din Afganistan este permisă, în principiu, ceea ce a atras critici dure din partea organizațiilor pentru apărarea drepturilor omului, care acuză că Germania că se joacă cu viața oamenilor.

Măsurile mai dure de verificare vor fi aplicate de acum înainte pentru toți refugiații, indiferent de cetățenia lor, inclusiv pentru sirieni, a explicat ministrul federal de interne, Thomas de Maiziere, citat de DW, fără a menționa însă o dată concretă pentru reintroducerea interviurilor.


Controalele mai stricte au fost stabilite din motive de securitate și pentru a preveni abuzurile, în contextul atentatelor de la Paris, în care au murit 130 de persoane.

Responsabila guvernului german pe probleme de imigrație și integrare a refugiaților, Aydan Özoguz, a declarat că procedurile de azil trebuie accelerate, indiferent de rigurozitatea controalelor.

Ea a recunoscut, însă, că trebuie să fie acordată mai multă atenție aplicanților din Siria, Eritrea și Irak, atunci când li se verifică identitatea.

„Repatrierea în zone sigure din Afganistan”

În cursul întâlnirii de joi, miniștrii de interne au mai stabilit repatrierea celor mai mulți dintre afgani, care reprezintă al doilea mare grup de refugiați, din punct de vedere al cetățeniei.


„Repatrierea în zone sigure din Afganistan este permisă în principiu”, a declarat ministrul de Maiziere, citat de DW, adăugând că Berlinul și Kabul au stabilit cooperarea în domeniul combaterii traficului de ființe umane și elaborarea de campanii de informare care să descurajeze plecarea spre Europa a afganilor.

Guenter Burkhardt, care conduce organizația nonguvernamentală Pro Asyl, îi acuză de iresponsabilitate pe cei care vor decide trimiterea înapoi a acestor imigranți, deoarece „în Afganistan nu există regiuni care pot fi considerate sigure în permanență.”

Cheltuielile Germaniei cu refugiații se vor dubla anul viitor

Consiliului German de Experţi Economici a estimat la 5,9 –  8,3 miliarde de euro cheltuielile bugetare suplimentare cu imigranții în 2015, iar pentru anul viitor se prognozează că acestea vor urca până la 14,3 miliarde de euro.

Cheltuielile publice vor stimula cererea internă și vor crește PIB cu 0,3 – 0,5% în 2016, potrivit estimărilor.

Având în vedere creșterea costurilor imediate, economiștii recomandă măsuri pentru facilitarea integrării pe piața muncii a imigranților. Oricum, Institutul pentru Cercetări Economice din Berlin estimează că pe termen lung câștigurile vor depăși costurile, chiar dacă mulți dintre imigranți vor avea nevoie de ceva timp pentru a-și găsi un job.

Șansele refugiaților pe piața muncii

Un raport al Parlamentul European arată că refugiații sirieni sunt mai calificați decât cei de altă naționalitate, pe de o parte, iar imigranții ajunși  în Germania au mai multe studii decât cei ajunși în alte state, Franța, de exemplu.

21 % dintre solicitanții de azil sirieni care au ajuns în Germania între începutul anului 2013 și septembrie 2014 începuseră în țara lor, înainte de plecare, cursurile unei universități, sau erau absolvenți de  facultate, 22% sunt absolvenți de liceu, iar ceilalți au cel mult 10 clase.

Reguli germane pentru solicitanții de azil

  • Solicitanții de azil au voie să muncească după trei luni de la depunerea cererii. Imigranții din state sigure nu au voie să lucreze în perioada prelucrării cererii de azil
  • Refugiaților li se acordă un permis de rezidență pe timp de trei ani, după care acesta se transformă în permis pe peioadă nelimitată.
  • Aplicanții de cereri de azil primesc beneficii de bază, precum mâncare, cazare, căldură, îmbrăcăminte, asitență medicală și bunuri de consum necesare în gospodărie, plus o alocație pentru nevoi personale de bază (pentru a lua parte la viața politică, socială și culturală)
  • Alocațiile pentru subzistență diferă în funcție de unde locuiește persoana care solicită azilul în Germania:

alocatii pentru solicitanti de azil

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: