joi

28 martie, 2024

10 iulie, 2014

UPDATE: Ambasada SUA la Berlin a reacţionat printr-un comunicat în care menţionează că nu face niciun comentariu despre incident, dar precizează necesitatea continuării cooperării strânse, în toate domeniile, a celor doi aliaţi.

„Cooperarea noastră strânsă cu partenerii noştri guvernamentali germani este esenţial să continue în toate domeniile. Relaţia noastră cu Germania în domeniul securităţii rămâne foarte importantă. Ea asigură protecţia germanilor şi americanilor”, se afirmă în comunicat.

„Ambasada Statelor Unite a văzut informaţiile despre cererea germană adresată şefului misiunii americane în domeniul informaţiilor din Germania de a părăsi ţara. În mod tradiţional, noi nu comentăm cazurile în domeniul informaţiilor”, se mai arată în comunicat.


Preşedintele comisiei parlamentare pentru controlul serviciilor secrete germane, Clemens Binninger, a anunţat joi expulzarea reprezentantului CIA la Berlin,  potrivit thelocal.de.

Măsura vine ca reacţie la cele două cazuri de spionaj în favoarea americanilor descoperite în ultimele zile.

Potrivit BBC, care îl citează pe purtătorul de cuvânt al guvernului, Steffen Seibert, reprezentantului serviciilor secrete americane i s-a cerut să părăsească Germania.

Există precedent

În 1996, un ofiţer CIA ataşat al Ambasadei americane la Berlin a fost expulzat după ce a fost prins încercând să obţină informaţii confidenţiale vânzare de echipamente germane pentru industria nucleară iraniană.

Germania s-a săturat să fie spionată de aliaţi


Justiţia germană a anunţat miercuri că anchetează un nou caz de presupus spionaj în favoarea unui stat străin, în timp ce presa germană scrie că ar fi vorba despre o nouă implicare a Statelor Unite.

“Sub conducerea unor reprezentanţi ai procurorului federal sunt efectuate, începând de miercuri dimineaţa, percheziţii la domiciliul şi biroul unei persoane suspectate de spionaj, în regiunea Berlinului”, a declarat un purtător de cuvânt al procurorului federal din Karlsruhe.

Potrivit comunicatului emis miercuri, autorităţile germane nu au efectuat nicio arestare, singurul detaliu despre suspect fiind acela că este angajat al ministerului apărării.

Cazul este considerat de presa germană ca fiind “mai grav” decât cel al angajatului BND arestat săptămâna trecută sub acuzaţia de spionaj în favoarea CIA.

Acord de nesupraveghere

Ministrul de Interne Thomas de Maizière a declarat marţi că Germania trebuie să revizuiască radical relaţia cu aliaţii săi şi să nu mai treacă cu vederea activităţi derulate pe teritoriul naţional de servicii secrete din SUA, Marea Britanie sau Franţa.

După dezvăluirile lui Edward Snowden cu privire la interceptarea telefonului cancelarului Angela Merkel, guvernul german a solicitat SUA încheierea unui acord bilateral prin intermediul căruia să se statueze că niciun serviciu secret nu va efectua activităţi de supraveghere a partenerului.

Washington a refuzat solicitarea, secretarul de stat Hillary Clinton explicând Der Spiegel: “SUA nu vor semna cu nimeni, niciodată, un asemenea acord. Nici măcar cu Marea Britanie sau cu Canada. Asta nu înseamnă că SUA şi Germania, agenţiile lor de securitate, nu ar trebui să clarifice ce se cuvine, ce nu se cuvine să faci pe teritoriu prieten…”.

Declaraţia secretarului de stat a fost o replică a solicitării primite în cadrul unei vizite la Berlin, unde ministrul Apărării, Ursula von der Leyen, i-a spus lui Hillary Clinton: “Pentru Dumnezeu, faceţi ceva cu serviciile voastre secrete- prietenii nu se spionează!”

Cotidianul Time scrie că germanii au motive serioase de îngrijorare şi că SUA ar trebui să facă ceva ca să calmeze spiritele la Berlin.

Potrivit Time, chiar înainte să fie gazda petrecerii de 4 iulie, ambasadorul american John Emerson a fost convocat la sediul ministerului de Externe german pentru a oferi explicaţii în legătură cu ultimul caz de presupus spionaj al CIA împotriva guvernului.

Nu este pentru prima oară când se întâmplă aşa ceva, cel puţin de toamna trecută de când cancelarul Angela Merkel a aflat că americanii îi supravegheau convorbirile telefonice de ceva vreme. Săptămâna trecută, două au fost scandalurile legate de activităţi de spionaj americane în Germania:

Presa germană a dezvăluit pe 3 iulie că NSA a spionat activităţile unui avocat germancare lucrează la elaborarea unor texte privind protecţia utilizatorilor de Internet de abuzuri ale NSA.

Pe 4 iulie, Süddeutsche Zeitung a fost cotidianul care a publicat ştirea conform căreiaun angajat al serviciilor secrete germane- BND, a mărturisit că a vândut guvernului american secrete de serviciu. Detalii au fost oferite câteva zile mai târziu, când agenţia Reuters a prezentat implicarea CIA în acest scandal de spionaj.

Oficialii germani nu au confirmat implicarea agenţiei americane, afirmând doar că persoana “a fost arestată sub suspiciunea de spionaj în favoarea unui guvern străin”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: