Analiză

România și deficitul excesiv – ce este, ce riscăm, ce putem face

România a mai încălcat regula de deficit buget bugetar de maxim 3% din PIB în perioada de preaderare 1998 – 2001 și după aderare 2008… Mai mult

12.02.2020

Analiză

Salariul mediu net a urcat la aproape 700 de euro, productivitatea muncii industriale la -1,2%

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna decembrie 2019 a ajuns la 5.465 lei, cu 5,2% mai mare faţă de luna… Mai mult

11.02.2020

La obiect

Index necruțător la Capitalul Uman: la doar 60% din potențialul său de productivitate va ajunge, în medie, un tânăr român la maturitate

În medie, un copil născut în România, în 2017, va atinge la 18 ani doar 60% din potențialul său de productivitate, în condițiile actuale ale… Mai mult

11.02.2020

Chestiunea

Economia subterană – 21% din PIB, varianta de lucru a INS

La nu mai puțin de 21% PIB se ridică în România așa numita ”economie neobservată”. E vorba de activitățile economice care – într-un fel sau… Mai mult

10.02.2020

Cronicile

UPDATE/Germania îl expulzează pe reprezentantul la Berlin al serviciilor secrete americane. SUA: No comment

de Razvan Diaconu 10.7.2014

UPDATE: Ambasada SUA la Berlin a reacţionat printr-un comunicat în care menţionează că nu face niciun comentariu despre incident, dar precizează necesitatea continuării cooperării strânse, în toate domeniile, a celor doi aliaţi.

“Cooperarea noastră strânsă cu partenerii noştri guvernamentali germani este esenţial să continue în toate domeniile. Relaţia noastră cu Germania în domeniul securităţii rămâne foarte importantă. Ea asigură protecţia germanilor şi americanilor”, se afirmă în comunicat.

“Ambasada Statelor Unite a văzut informaţiile despre cererea germană adresată şefului misiunii americane în domeniul informaţiilor din Germania de a părăsi ţara. În mod tradiţional, noi nu comentăm cazurile în domeniul informaţiilor”, se mai arată în comunicat.

Preşedintele comisiei parlamentare pentru controlul serviciilor secrete germane, Clemens Binninger, a anunţat joi expulzarea reprezentantului CIA la Berlin,  potrivit thelocal.de.

Măsura vine ca reacţie la cele două cazuri de spionaj în favoarea americanilor descoperite în ultimele zile.

Potrivit BBC, care îl citează pe purtătorul de cuvânt al guvernului, Steffen Seibert, reprezentantului serviciilor secrete americane i s-a cerut să părăsească Germania.

Există precedent

În 1996, un ofiţer CIA ataşat al Ambasadei americane la Berlin a fost expulzat după ce a fost prins încercând să obţină informaţii confidenţiale vânzare de echipamente germane pentru industria nucleară iraniană.

Germania s-a săturat să fie spionată de aliaţi

Justiţia germană a anunţat miercuri că anchetează un nou caz de presupus spionaj în favoarea unui stat străin, în timp ce presa germană scrie că ar fi vorba despre o nouă implicare a Statelor Unite.

“Sub conducerea unor reprezentanţi ai procurorului federal sunt efectuate, începând de miercuri dimineaţa, percheziţii la domiciliul şi biroul unei persoane suspectate de spionaj, în regiunea Berlinului”, a declarat un purtător de cuvânt al procurorului federal din Karlsruhe.

Potrivit comunicatului emis miercuri, autorităţile germane nu au efectuat nicio arestare, singurul detaliu despre suspect fiind acela că este angajat al ministerului apărării.

Cazul este considerat de presa germană ca fiind “mai grav” decât cel al angajatului BND arestat săptămâna trecută sub acuzaţia de spionaj în favoarea CIA.

Acord de nesupraveghere

Ministrul de Interne Thomas de Maizière a declarat marţi că Germania trebuie să revizuiască radical relaţia cu aliaţii săi şi să nu mai treacă cu vederea activităţi derulate pe teritoriul naţional de servicii secrete din SUA, Marea Britanie sau Franţa.

După dezvăluirile lui Edward Snowden cu privire la interceptarea telefonului cancelarului Angela Merkel, guvernul german a solicitat SUA încheierea unui acord bilateral prin intermediul căruia să se statueze că niciun serviciu secret nu va efectua activităţi de supraveghere a partenerului.

Washington a refuzat solicitarea, secretarul de stat Hillary Clinton explicând Der Spiegel: “SUA nu vor semna cu nimeni, niciodată, un asemenea acord. Nici măcar cu Marea Britanie sau cu Canada. Asta nu înseamnă că SUA şi Germania, agenţiile lor de securitate, nu ar trebui să clarifice ce se cuvine, ce nu se cuvine să faci pe teritoriu prieten…”.

Declaraţia secretarului de stat a fost o replică a solicitării primite în cadrul unei vizite la Berlin, unde ministrul Apărării, Ursula von der Leyen, i-a spus lui Hillary Clinton: “Pentru Dumnezeu, faceţi ceva cu serviciile voastre secrete- prietenii nu se spionează!”

Cotidianul Time scrie că germanii au motive serioase de îngrijorare şi că SUA ar trebui să facă ceva ca să calmeze spiritele la Berlin.

Potrivit Time, chiar înainte să fie gazda petrecerii de 4 iulie, ambasadorul american John Emerson a fost convocat la sediul ministerului de Externe german pentru a oferi explicaţii în legătură cu ultimul caz de presupus spionaj al CIA împotriva guvernului.

Nu este pentru prima oară când se întâmplă aşa ceva, cel puţin de toamna trecută de când cancelarul Angela Merkel a aflat că americanii îi supravegheau convorbirile telefonice de ceva vreme. Săptămâna trecută, două au fost scandalurile legate de activităţi de spionaj americane în Germania:

Presa germană a dezvăluit pe 3 iulie că NSA a spionat activităţile unui avocat germancare lucrează la elaborarea unor texte privind protecţia utilizatorilor de Internet de abuzuri ale NSA.

Pe 4 iulie, Süddeutsche Zeitung a fost cotidianul care a publicat ştirea conform căreiaun angajat al serviciilor secrete germane- BND, a mărturisit că a vândut guvernului american secrete de serviciu. Detalii au fost oferite câteva zile mai târziu, când agenţia Reuters a prezentat implicarea CIA în acest scandal de spionaj.

Oficialii germani nu au confirmat implicarea agenţiei americane, afirmând doar că persoana “a fost arestată sub suspiciunea de spionaj în favoarea unui guvern străin”.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 10.7.2014

Lăsați un comentariu


Stiri

Administrația Trump cere Congresului 2,5 miliarde dolari pentru lupta împotriva coronavirus

Razvan Diaconu

Administraţia Trump a cerut Congresului fonduri de 2,5 miliarde de dolari pentru a lupta împotriva răspândirii rapide a coronavirusului, din această sumă peste 1 miliard… Mai mult

Stiri

Primarul Gabriela Firea anunță: Vinieta Oxigen dispare înainte de a intra în vigoare

Vladimir Ionescu

Gabriela Firea a anunțat marți dimineața că Primaria Capitalei renunță la taxa Oxigen, care ar fi impus taxe mașinilor poluante și ar fi interzis circulația… Mai mult

Stiri

Covid-19 / Trei universități din România și-au suspendat cursurile; 1.000 de români sunt în izolare acasă; nedeclararea riscului va fi pedepsită

Vladimir Ionescu

Patru universități din România care au un număr mare de studenți străini au decis măsuri speciale pentru a evita o epidemie cu noul coronavirus, trei… Mai mult

Stiri

Nouă condiție europeană pentru un acord comercial UE – UK: mențineți interdicția la importul de carne de pui cu clor

Victor Bratu

Uniunea Europeană cere Marii Britanii să mențină interdicția asupra importurilor de carne de pui cu clor – aceasta este ultima din lista de condiții pentru… Mai mult

Stiri

Curs de schimb EUR/RON 4,89, inflație 4,04% – anticipații pe orizont 12 luni în indicatorii CFA Romania

Vladimir Ionescu

In luna ianuarie 2020, Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA Society Romania a crescut fata de luna anterioara cu 2,2 puncte pana la valoarea… Mai mult

Stiri

CSAT convocat miercuri pentru coronavirus. Klaus Iohannis: Mass-media și politicienii să evite senzaționalul

Vladimir Ionescu

Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni că va convoca miercuri Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), pentru discutarea strategiei de prevenire a unei epidemii… Mai mult

Stiri

Klaus Iohannis, reacție la decizia CCR: În 2-3 zile voi anunța următorul demers, au scăzut șansele pentru anticipate

Razvan Diaconu

Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni că va anunța ”în două-trei zile” următorul său demers în procedura de instalare a unui nou guvern. Șeful statului… Mai mult