duminică

26 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

25 august, 2016

tornado
Avion german Tornado

Armata germană se pregăteşte pentru posibila retragere a flotei aeriene  pe care o deține la baza aeriană Incirlik din Turcia, flotă care susține acțiunile aliate din Siria.

Motivul, scrie joi Der Spiegel, citat de Reuters, este generat de faptul că, de aproape 2 luni de zile, autoritățile de la Ankara nu mai permit parlamentarilor germani să viziteze baza aeriană.

Potrivit Reuters, care citează Der Spiegel, armata federală germană analizează în prezent dacă poate muta în Iordania sau Cipru cele şase avioane de recunoaştere Tornado și aeronavele de realimentare. Surse militare citate sub acoperirea anonimatului afirmă că o astfel de măsură ar întrerupe zborurile de recunoaştere timp de cel puţin două luni.


Ministerul german al Apărării a refuzat să ofere detalii despre plan. “Ne-ar plăcea să continuăm misiunile din Turcia, dar există alternative la baza de la Incirlik”, a spus un purtător de cuvânt al ministerului.

Social-democraţii, parteneri minoritar ai cancelarului Angela Merkel în Guvernul de coaliţie, insistă în prezent pentru retragere.

“Guvernul german trebuie să găsească imediat alte baze pentru soldaţii germani”, a declarat purtătorul de cuvânt al social-democraţilor pe probleme de apărare, Rainer Arnold.

Turcia a fost nemulţumită de o rezoluţie adoptată de Parlamentul german în luna iunie, prin care a calificat ca genocid masacrarea armenilor de către forţele otomane în 1915, a ripostat refuzând accesul parlamentarilor germani în baza de la Incirlik.


Tensiunile dintre cei doi aliaţi NATO au luat amploare după tentativa dejucată de lovitură de stat din 15 iulie, pentru că Turcia a fost dezamăgită de răspunsul Germaniei, pe care l-a descris drept slab, în condamnarea puciului. Înalţi oficiali de la Berlin au încercat să liniştească Ankara, dar şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu măsurile dure de epurare a guleniştilor din structurile statului.

Luna trecută, cancelarul Angela Merkel a subliniat că parlamentarii trebuie să aibă dreptul să îi viziteze pe cei 250 de soldaţi aflaţi la bază, dar nu a ameninţat cu retragerea trupelor.

Arnold a avertizat că extinderea mandatului oferit de Parlament pentru misiunea militară din Turcia este imposibilă în situaţia actuală. Fără aprobarea SPD, Guvernul nu poate prelungi misiunea, care expiră în decembrie.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Oficialii turci au blocat o vizită la Incirlik a mai multor parlamentari germani, la începutul acestei veri. Mai mult, săptămâna trecută, Ankara a anunţat că nu va aproba o vizită pe care intenţionează să o facă membrii Comisiei pentru buget a Parlamentului german în luna octombrie.

În zilele care au urmat tentativei de puci eșuate din Turcia, regimul Erdogan a întrerupt aprovizionarea cu energie electrică a bazei aeriene de la Incirlik, afectând activitatea acesteia. Pe 16 iulie, la începutul valului de eputări, comandantul turc al bazei a fost arestat.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: