miercuri

15 mai, 2024

25 martie, 2020

Germania trebuie să își protejeze structura economiei pe durata crizei coronavirus și să prevină vânzarea sau destrămarea companiilor-cheie, a declarat ministrul Justiției, Christine Lambrecht presei germane, potrivit Reuters.

”În acest sens, statul este pregătit să preia pachete de acțiuni, minoritare sau majoritare, dacă acest lucru va deveni necesar”, a precizat Lambrecht.

Indicele DAX, care urmărește evoluția acțiunilor celor mai tranzacționate 30 de companii listate la bursa din Germania, a pierdut circa un sfert din valoare în ultima lună, pandemia de coronavirus înghețând aproape integral marile economii ale lumii.


Ministrul Economiei, Peter Altmaier, a declarat săptămâna trecută că statul va oferi sprijin temporar și limitat. Printre posibilele soluții se numără preluarea unor companii, dacă acestea riscă să ajungă pe mâinile unor actori străini nedoriți.

(Citiți și: ”Guvernul britanic va intra în acționariatul marilor companii afectate de criza coronavirus”)

Bancherii de investiții și specialiștii în fuziuni și achiziții au avertizat că anumiți cumpărători, care dispun de rezerve mari de lichiditate și sunt susținute de alte state, pot profita de circumstanțele actuale pentru a face tranzacții la prețuri mult scăzute.

Spania, spre exemplu, și-a consolidat deja regulile în ceea ce privește monitorizarea investițiilor din M&A, iar Germania este pe cale de a face același lucru.

”Atenția nu este îndreptată neaparat către crizele trecute, ci pe considerentele strategice, în special pe acțiunile Chinei și, în contextul actual, chiar de către SUA”, a declarat avocatul Jan Bonhage pentru sursa citată.


Informațiile apărute în presă, conform cărora Washingtonul ar fi încercat să obțină acces la un potențial vaccin împotriva coronavirus, dezvoltat de compania germană CureVac a stârnit o criză politică în Germania. Miniștrii economiei Peter Altmaier și al Internelor, Horst Seehofer, și-au exprimat sprijinul pentru păstrarea companiei cu acționariat german.

CureVac a negat ulterior că ar fi primit oferte de preluare din SUA.

În noiembrie, Germania și-a propus să creeze un comitet guvernamental care să intervină rapid pentru a proteja companiile de preluări străine, pentru a limita accesul unor state precum China la tehnologiile germane.

O lege planificată în acest sens ar permite comitetului interministerial să decidă care sunt companiile la care statul german poate cumpăra acțiuni.

”Lista ar include companiile energetice, de utilități, din IT și telecomunicații, din sectorul financiar, de transport sau alimentar”, a explciat avocatul Jan Bonhage.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Vrand, nevrand, criza coronavirusului ne impiinge spre socialism. Sa nu ziceti ca nu-i asa ! Naiba stie ce va iesi din asta. Unde-i Lenin sa preia conducerea actiunii ?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Vrand, nevrand, criza coronavirusului ne impiinge spre socialism. Sa nu ziceti ca nu-i asa ! Naiba stie ce va iesi din asta. Unde-i Lenin sa preia conducerea actiunii ?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: