joi

6 octombrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

6 decembrie, 2019

Germania, Franța și Marea Britanie cer secretarului general al ONU să informeze Consiliul cu privire la faptul că Iranul dezvoltă „rachete balistice cu capacitate nucleară”, încălcând o rezoluție a Consiliului de Securitate, potrivit BBC.

O scrisoare trimisă de ambasadorii celor trei state europene avertizează asupra faptului că Iranul a testat o variantă de rachetă Shahab-3 ”echipată cu un vehicul manevrabil de reintrare” care ar fi capabilă să transporte o armă nucleară.

Iranul a negat acuzațiile. Scrisoarea este o „minciună disperată pentru a-și ascunde mizerabila incompetență în îndeplinirea minimului strict necesar al propriilor obligații”, a scris Mohammad Javad Zarif, șeful diplomației iraniene, pe Twitter.


Rezoluția 2231 a Consiliului de Securitate al ONU ”solicită Iranului să nu întreprindă nicio activitate legată de rachetele balistice proiectate să poată livra arme nucleare, inclusiv lansări care folosesc o astfel de tehnologie de rachete balistice”.

„Iranul continuă proliferarea tehnologiei rachetelor balistice în regiune” încălcând rezoluția Consiliului de Securitate, se arată în scrisoarea celor trei ambasadori.

Iranul a insistat că programul său nuclear este în întregime pașnic și a negat că programul său de rachete balistice încalcă rezoluția.

Cele trei state europene invocă însă înregistrări difuzate pe rețelele sociale în 22 aprilie 2019 care arată testarea unei noi versiuni a rachetei balistice cu rază medie de acțiune Shahab-3, capabilă tehnic să transporte o armă nucleară.


Statele Unite, care s-au retras în 2018 din acordul cu Iranul, au acuzat Teheranul că încearcă să dezvolte rachete cu capacități nucleare. Statele europene nu au susținut atunci inițiativa Washingtonului.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

13 state membre UE au semnat o scrisoare prin care solicită Bruxelles-ului să propună un plafon de preț la gaz la reuniunea miniștrilor UE de energie de săptămâna

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: