marți

23 aprilie, 2024

2 decembrie, 2022

Ministerul Economiei de la Berlin recomandă excluderea utilizării componentelor de la furnizorii din state autoritare în proiectele de infrastructură critică ale Germaniei și impunerea unor cerințe mai stricte pentru companiile locale care fac afaceri cu China, potrivit unui draft de strategie consultat de Reuters.

Germania și în special cancelarul Olaf Scholz (foto) au fost criticați în țară, dar și în afară pentru atitudinea foarte prietenoasă față de Beijing. La începutul lui noiembrie, Scholz a devenit primul lider al Grupului celor șapte (G7) care a vizitat China de la pandemia de COVID-19, deplasarea vizând sporirea relațiilor comerciale bilaterale.

Companiile germane care au o expunere ridicată pe China ar trebuie să împărtășească detalii despre afacerile lor cu guvernul federal și să participe periodic la teste de stres, potrivit „Orientărilor interne privind China”, emise de minister, marcate drept confidențiale.


China a devenit principalul partener comercial al Germaniei în 2016.

Berlinul ar trebui să ia în considerare verificarea investițiilor germane în companii chineze în cazul în care acestea operează în sectoare relevante pentru securitate sau dacă sunt suspectate de încălcări ale drepturilor omului, se mai arată în document.

(Citește și: ”Cancelarul Scholz se declară ”surprins” de numărul mare de companii germane dependente de piața chineză”)

Finanțarea germană pentru proiecte de dezvoltare în China ar trebui eliminată treptat până anul viitor, iar sprijinul politic din partea oficialilor de rang înalt pentru proiectele de acolo ar trebui să fie pus sub semnul întrebării, se mai propune în strategie.

Germania nu își propune să-și decupleze economia de cea a Chinei, se mai subliniază în document, dar invazia Ucrainei de către Rusia a evidențiat riscurile ridicate ale relațiilor economice strânse cu statele autocratice care vizează ordini mondiale alternative.


„Importanța Chinei ca piață de export pentru multe sectoare industriale germane, precum și dependențele critice din anumite… zone ar putea face Germania vulnerabilă la șantaj și i-ar putea restrânge capacitatea politică de a acționa”, notează specialiștii ministerului economiei de la Berlin.

Companiile germane ar trebui să primească mai mult sprijin pentru a-și putea diversifica afacerile de piața chineză, spre exemplu, credite guvernamentale pentru exporturi pe alte piețe, se sugerează în document.

China se dezvoltă în direcția rivalității sistemice, nu a parteneriatului

Uniunea Europeană ar trebui să ia în considerare excluderea companiilor din țări terțe de la licitațiile pentru proiecte deosebit de importante, cum ar fi cele din sectorul semiconductorilor.

Dezvoltarea Chinei este descrisă ca fiind foarte problematică și orientată către o rivalitate sistemică și nu un parteneriat. Acest lucru a fost „evidențiat nu în ultimul rând de atitudinea pro-rusă a Chinei față de atacul asupra Ucrainei”.

Lucrarea a subliniat totodată faptul că anul 2027 a fost menționat în mod repetat ca fiind anul în care China ar putea invada Taiwan.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: