vineri

29 martie, 2024

21 aprilie, 2016

maros sefcovicVicepreședintele Comisiei Europene Maroš Šefčovič, responsabilul cu Uniunea Energetică, pare optimist în ceea ce privește negocierile privind gazoductul Nord Stream 2, potrivit Euractiv.

Până de curând, el susținea că proiectul nu este conform legislației și țintelor UE.

Faptul că Germania a condiționat continuarea proiectului de menținerea livrărilor de gaze naturale prin Ucraina, este un element de noutate ce va conta probabil în evaluarea Nord Stream 2 de către Comisie. 


Proiectul, criticat dur de statele din  Europa Centrală și de Est, dar și de SUA și Ucraina, este negociat acum de reprezentanții Comisiei cu grupul de companii care formează consorțiul Nord Stream 2 și cu reglementatorul german (Bundesnetzagentur).

Maroš Šefčovič  s-a declarat optimist în privința negocierilor, chiar dacă admite că „lupta nu a fost câștigată încă”: „Mă bucur să spun că vedem unele evoluții în discutarea acestui subiect”, a declarat vicepreședintele.

„Acest proiect, așa cum a fost descris și prezentat, polarizează statele membre ale Uniunii Europene […] N-am mai văzut un proiect anunțat ca unul pur comercial și care să fie atât de intens dezbătut politic, nu numai de către miniștrii energiei, dar și de către miniștrii afacerilor externe și de către șefii de stat și de guvern, și nu am primit atât de multe scrisori de la cei mai înalți reprezentanți ai statelor membre”, a explicat Maroš Šefčovič.

Stadiul negocierilor

Proiectul trebuie evaluat de Comisia Europeană, dar mai multe state, printre care și România, și-au exprimat deja opoziția față de acesta și au cerut executivului UE să-l respingă.


Acestor țări din Uniune li s-au alăturat Ucraina – care se teme că-și va pierde statutul de țară de tranzit, și SUA. Un oficial american declara la sfârșitul lui martie că acest proiect vulnerabilizează securitatea energetică a UE, el fiind exact contrariul politicii europene în domeniu, care prevede mai multe rute de transport a gazelor naturale, din mai multe surse.

În acest moment, a explicat vicepreședintele Šefčovič, Comisia încearcă să vadă imaginea de asamblu: „Am consumat mult timp pentru evaluarea aspectelor juridice, dar cred că trebuie să extindem dezbaterea spre alte întrebări și preocupări, în special din domeniul securității energetice și funcționării pieței”, a spus oficialul european.

Printre altele, se ridică întrebarea – De ce cantitate de gaze naturale va avea UE în 2030?

Estimările Comisiei arată că Uniunea ar putea consuma anual, în 2030, între 370 și 380 de miliarde de metri cubi, și 440 – 45- de miliarde de mc.

„Aceste estimări au fost contestate de unii ca fiind prea mari. Am abordat Agenția Internațională pentru Energie pentru a ne oferi expertiză suplimentară. I-am cerut operatorului nostru de transport de gaze, ENTSOG, să se uite nu doar la estimarea lor, ci să spună și care ar fi cele mai eficiente moduri să obținem acea cantitate”, a mai explicat Maroš Šefčovič.

El s-a referit și la costurile modernizării infrastructurii din Ucraina, costuri care se ridică în varianta rusească la 10 – 12 miliarde de dolari, în timp ce Banca Mondială susține că ar fi suficiente cel mult 5,5 miliarde de dolari.

Germania a pus condiția păstrarea rutei ucraineene

Vicepreședintele s-a referit și la declarația recentă a Germaniei potrivit căreia proiectul Nord Stream 2 va merge mai departe doar dacă nu va fi tăiată furnizarea de gaze naturale prin Ucraina și Europa de Est.

„Acestea sunt elemente noi” și „sunt foarte bucuros să aud aceste lucruri de la reprezentanții Germaniei” a mai declarat Maros Šefčovič, citat de Euroactiv.

new_northstream

Respectarea legislației UE și a politicii în domeniul energetic

În ceea ce privește cea mai importantă problemă – respectarea legislației UE, el a indicat că s-au făcut progrese în discuțiile cu reprezentanții consorțiului Nord Stream 2 și autoritatea de reglementare germană Bundesnetzagentur.

„Am prezentat concluziile mele preliminare după ce am avut mai multe sesiuni la nivel de experți (cu consorțiul și cu autoritatea de reglementare germană – n. red.) cu privire la această problemă. În opinia noastră, trebuie să evităm vid legislativ pentru un astfel de proiect. Legislația UE trebuie să se aplice, în principiu, pe întreg teritoriul UE, inclusiv în zonele economice exclusive. Când vine vorba despre aplicarea legislației sectoriale a UE, trebuie să ne uităm ce anume trebuie aplicate acestui proiect și ce fel de abordare ne propunem, astfel încât principiile de bază ale legislației energetice a UE și ale politicii în domeniu să fie protejate” a mai spus Šefčovič.

Pentru partea off-shore agazoductului, el a spus că este important săfie aplicat dreptul mediului, pentru care Comisia nu a avut „nici o îndoială” că ar trebui să fie aplicat.

Cât privește Al treilea pachet energetic, el a spus că această legislație ar trebui aplicată în mod clar pe partea terestră.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: