luni

15 iulie, 2024

7 decembrie, 2023

Guvernul german a ratat miercuri termenul auto impus pentru a ajunge la un acord pe bugetul pe 2024, alimentând îngrijorarea că cea mai mare economie a Uniunii Europene se îndreaptă spre o perioadă prelungită de paralizie politică și fiscală.

Coaliția de guvernamânt germană și-a stabilit anterior obiectivul de a conveni asupra unui proiect de buget pentru 2024 înaintea reuniunii cabinetului de miercuri dimineață. Ministrul Economiei, Robert Habeck, și-a anulat chiar călătoria la summitul COP28 din Dubai pentru a rămâne la Berlin pentru negocierile în curs. Dar marți târziu, Olaf Scholz, Robert Habeck și ministrul de finanțe Christian Lindner – reprezentând trei partide diferite, cu priorități fiscale diferite – nu au reușit să la un compromis.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Steffen Hebestreit, a declarat miercuri reporterilor că, deși nu s-a ajuns la niciun acord, negocierile continuă „foarte intens”.

Coaliția germană, priorități puternic divergente


Coaliția de guvernământ a Germaniei a fost aruncată în haos luna trecută, când o decizie de instanță a provocat ”o gaură” de 60 de miliarde de euro în bugetul federal. Hotărârea a limitat inclusiv capacitatea guvernului de a extrage bani din fonduri special înființate pentru a eluda frâna constituțională a datoriilor țării, care limitează strict deficitul bugetar.

Liderii germani se luptă acum cu sarcina imediată de a acoperi un decalaj estimat la 17 miliarde de euro în bugetul 2024. Cu toate acestea, cele trei partide din coaliția de guvernământ din Germania — Verzii, Partidul Social Democrat (SPD) de centru-stânga și Partidul Liber Democrat (FDP) conservator din punct de vedere fiscal — au priorități puternic divergente. Verzii doresc să mențină subvențiile care vizează accelerarea tranziției la energie curată, SPD vrea să mențină beneficiile sociale, iar FDP se opune creșterii de taxe și suspendări frânei constituționale a datoriilor pentru 2024.

Între timp, presiunea politică crește. Există îngrijorări la cele mai înalte niveluri ale guvernului că o incapacitate persistentă de a ajunge la un acord bugetar ar putea duce la alegeri anticipate anul viitor. Având în vedere scăderea ratei de popularitate a partidelor de guvernământ, acesta este un scenariu pe care liderii acestora vor dori să îl evite.

Problema este că chiar dacă partidele de guvernământ vor reuși să ajungă la un acord în zilele următoare, este puțin probabil ca Bundestag să aprobe rapid bugetul. Opoziția conservatoare poate depune o plângere la Curtea Constituțională dacă Parlamentul nu acordă suficient timp pentru dezbaterea proiectului de buget. Opoziția a mai făcut asta anul acesta cu alte proiecte de lege împinse de guvern în parlament.


Dacă proiectul de buget nu este adoptat până la finalul anului, Germania va funcționa în ianuarie cu un buget redus de avarie, care nu permite mari cheltuieli guvernamentale.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: