miercuri

24 aprilie, 2024

23 noiembrie, 2021

Statele Unite impun sancțiuni suplimentare în legătură cu Nord Stream 2, proiectul controversat al gazoductului ruso-german, a anunțat luni Departamentul de Stat. Un raport al Departamentului de Stat transmis Congresului SUA enumeră două nave și o entitate legată de Rusia, Transadria Ltd., implicate în construcția Nord Stream 2.

Compania Transadria Ltd. va fi sancționată în temeiul Legii privind securitatea energetică a Europei (PEESA), iar nava sa, Marlin, a fost clasificată ca ”proprietate blocată”, este citat într-un comunicat preluat de DPA secretarul de stat Antony Blinken. Odată cu acțiunea de luni, Administrația Biden a sancționat acum opt persoane implicate în realizarea proiectului Nord Stream 2 și a clasificat 17 dintre navele acestora drept ”proprietate blocată”.

„Chiar dacă administrația continuă să se opună conductei Nord Stream 2, inclusiv prin sancțiuni, continuăm să lucrăm cu Germania și cu alți aliați și parteneri pentru a reduce riscurile pe care această conductă le prezintă pentru Ucraina și țări din prima linie NATO și UE”, afirmă Antony Blinken.


SUA rămân extrem de sceptice față de conducta care acum este aproape funcțională, dar Administrația Biden a semnalat în primăvară că este pregătită să-și atenueze poziția dacă nu față de conductă, cel puțin față de beneficiarul principal, Germania.

Nord Stream 2 este conceput pentru a transporta gazul rusesc în Germania, ocolind Ucraina, care va pierde astfel veniturile încasate din tranzitul către Occident al gazelor.

Washingtonul și Berlinul au ajuns la un ”armistițiu” în conflictul lor privind Nord Stream 2 în iulie, când SUA au decis să nu aplice sancțiuni operatorului conductei.

Proiectul Nord Stream 2 a primit însă lovituri în serie săptămâna trecută, după ce autoritățile germane au suspendat procedura de certificare a proiectului și au inclus două companii ucrainene în procedura germană de certificare a conductei.


Decizia de luni a administrației americane și deciziile germane de săptămâna trecută apar în contextul în care la granița ruso-ucraineană se amplifică tensiunile: Rusia a masat în zonă 100.000 de militari și tehnică de luptă, Ucraina efectuează manevre militare temându-se de un atac armat, iar SUA, Marea Britanie și Franța au anunțat că vor sprijini Ucraina în situația unui ipotetic conflict cu Rusia.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: