Şeful agenţiei de securitate internă din Germania, Hans-Georg Maassen, s-a declarat, joi, în favoarea unei coordonări centralizate a serviciilor de informaţii ale landurilor, o zi după ce ministrul de interne Thomas de Maiziere a cerut centralizarea serviciilor de informaţii interne, potrivit agenției DPA, citată de Agerpres.
Oficialii federali germani reacționează astfel la lacunele de informare privind amenințările de terorism și de gestionare a unor situații precum cel de la Târgul de Crăciun din Berlin. Atunci, în 19 decembrie, un tunisian de 24 de ani a intrat cu un camion în mulţime, omorând 12 persoane şi rănind circa 50. Atacul a fost revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic.
„Avem nevoie de o coordonare centrală, asta cred că este propunerea ministrului de Maiziere: ca protecţia Constituţiei (securitatea internă – n.r.) să fie gestionată la nivel federal. Nu aş exprima o opinie în privinţa cererilor politicienilor, însă, ca expert, pot spune că un control mai strict poate duce la o mai mare securitate”, a afirmat pentru DPA Hans-Georg Maassen, preşedintele Biroului Federal pentru Protecţia Constituţiei – serviciul de securitate internă german (Bundesamt für Verfassungsschutz).
Șeful serviciului federal de informații interne a evocat unicitatea Germaniei în materie: este o federație care are 18 agenţii de informaţii interne independente – 16 la nivelul landurilor, la care se adaugă Biroul Federal pentru Protecţia Constituţiei şi Serviciul de Contrainformaţii al Armatei (MAD), dar fără un control central.
La rândul lui, ministrul de interne Thomas de Maiziere a abordat eficienţa actualului sistem, care se confruntă cu o ameninţare tot mai mare de atacuri teroriste.
Atacul din Berlin i-a oferit ministrului Thomas de Maiziere ocazia să reitereze idei mai vechi, printre care cea potrivit căreia o parte din competenţele agenţiilor trebuie mutate de la nivelul landurilor să fie la un comandament central, potrivit Deutsche Welle.
De Maiziere pune la punct acum un program mai serios de coordonare, care ar putea merge chiar până la dizolvarea agenţiilor de securitate ale landurilor, sub argumentul teroriștii nu ar fi interesați să distrugă ordinea guvernamentală doar la nivelul unui singur land.
Pe de altă parte, atribuţiile legale ale Biroului Federal al Poliţiei criminaliste, ca şi cele ale armatei, care presupun schimbarea Constituţiei. Armata „este un partener recunoscut pentru managementul dezastrelor”, dar acum ar putea fi chemată să asigure „protecţia armată a proprietăţii”.
Miniştrii de interne ai landurilor nu sunt însă prea încântaţi de planurile de la centru, potrivit lui Emil Hurezeanu, ambasadorul României la Berlin, care a descris situaţia din Germania, fiind oaspetele unei emisiuni de la Digi 24.
Experienţa Germaniei este privită cu interes şi la Bruxelles, Uniunea Europeană însăşi confruntându-se cu probleme similare de cooperare între serviciile de informaţii naţionale.