sâmbătă

20 iulie, 2024

10 iulie, 2024

Germania a blocat vânzarea unei filiale Volkswagen către China din motive de securitate națională, dând o nouă lovitură relației deja tensionate cu cel mai mare partener comercial al său, anunță CNN.

MAN Energy Solutions, parte a Grupului Volkswagen, a anunțat în iunie 2023 că intenționează să-și vândă afacerea cu turbine pe gaz către CSIC Longjiang GH Gas Turbine Co (GHGT), deținută de statul chinez. Dar o analiză a guvernului german, scrie Reuters, a ridicat temeri că China ar putea folosi turbinele cu gaz pentru a alimenta navele de război.

Decizia de a bloca acordul vine la scurt timp după ce Uniunea Europeană a majorat tarifele la vehiculele electrice din China, declanșând o dispută comercială cu Beijing, care câteva zile mai târziu a lansat o investigație asupra prețurilor la carnea de porc din UE.

Robert Habeck: Tehnologiile relevante pentru „securitatea publică” trebuie protejate


În cadrul unei conferințe de presă, ministrul german al economiei, Robert Habeck, a declarat că Berlinul salută investițiile companiilor străine, dar tehnologiile relevante pentru „securitatea publică” trebuie protejate de țările „care poate nu au întotdeauna o relație de prietenie cu noi”. La aceeași conferință, ministrul de Interne Nancy Faeser a spus că salută decizia guvernului „din motive de securitate”.

Germania și China au tranzacționat bunuri în valoare de 255 de miliarde de euro (275,3 miliarde de dolari) anul trecut, potrivit cifrelor guvernului german. Dar relația Berlin – Beijing s-a tensionat în ultimii ani, deoarece Germania încearcă să protejeze producătorii locali și să-și reducă dependența de China.

În noiembrie 2022, Germania a blocat vânzarea uneia dintre fabricile sale de semiconductori către o companie de tehnologie deținută de China, invocând și preocupări de securitate.

Reacție din China

Un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Chinei a declarat joi că China se opune „politizării cooperării comerciale normale”. „Sperăm că Germania va oferi un mediu de afaceri echitabil, echitabil și nediscriminatoriu pentru companiile din întreaga lume, inclusiv companiile chineze.”


MAN Energy Solutions a declarat că respectă decizia guvernului. „Vom iniția acum un proces structurat de închidere a diviziei de turbine cu gaz, care va avea loc în următoarele luni”, a adăugat compania într-o declarație transmisă CNN.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: