Noul guvern de coaliție al Germaniei dorește să atragă 400.000 de lucrători calificați din străinătate în fiecare an pentru a adresa atât dezechilibrul demografic, cât și penuria de forță de muncă în sectoare-cheie, care riscă să submineze redresarea după pandemia de coronavirus, transmite Euractiv.
”Lipsa de muncitori calificați a devenit atât de gravă în acest moment încât încetinește dramatic economia noastră”, a declarat Christian Duerr, liderul parlamentar al unuia dintre partidele aflate la guvernare, FDP, pentru revista de afaceri WirtschaftsWoche.
”Nu putem adresa problema unei forțe de muncă îmbătrânite decât printr-o politică modernă de imigrare… Trebuie să atingem cât mai repede ținta de 400.000 de muncitori calificați atrași din străinătate”, a adăugat Duerr.
Social-democrații cancelarului Olaf Scholz, FDP și Verzii au convenit în cadrul coaliției asupra unor măsuri precum un sistem de puncte pentru specialiștii din țări din afara Uniunii Europene și majorarea salariului minim național la 12 euro pe oră pentru a face munca în Germania mai atractivă.
Institutul Economic German estimează că numărul de angajați se va reduce cu peste 300.000 de persoane în acest an, deoarece sunt mai mulți lucrători în vârstă care ies la pensie decât tineri care intră pe piața muncii.
Se preconizează că acest decalaj se va mări la peste 650.000 în 2029. Drept urmare penuria de forță de muncă va însuma în 2030 aproximativ 5 milioane de persoane. Numărul germanilor angajați a crescut la aproape 45 de milioane anul trecut, în ciuda pandemiei de coronavirus.
După decenii de natalitate scăzută și migrație inegală, o forță de muncă în scădere reprezintă, de asemenea, o bombă demografică cu ceas pentru sistemul public de pensii din Germania, în care mai puțini angajați sunt împovărați cu sarcina de a finanța pensiile unei mase tot mai mari de pensionari care se bucură de o speranță de viață tot mai lungă.