vineri

29 martie, 2024

29 aprilie, 2016

angela merkelAngela Merkel a anunțat oficial, vineri, că Germania ia în considerare trimiterea de trupe pentru o eventuală consolidare a prezenței NATO în estul Europei.

Declarația a fost făcută la finalul întâlnirii pe care a avut-o vineri, la Berlin, cu premierul leton, Maris Kucinskis, scrie Agerpres.

Cancelarul german a insistat însă pe faptul că o astfel de desfășurare de trupe nu va fi „în contradicție cu Actul Fondator NATO-Rusia”, document semnat în 1997 și prin care Alianța se angaja în fața Moscovei să nu amplaseze baze permanente pe flancul estic, scrie DW.


Anunțul vine la doar câteva ore după ce presa germană anunța că Berlinul ar putea trimite în jur de 200 de soldați în Lituania.

Germania se teme să provoace Rusia, iar o prezență NATO sporită în est este clar că va tensiona relațiile cu Kremlinul. Süddeutsche Zeitung scrie că, în pofida angajamentului de trimite trupe în Lituania, Berlinul, încearcă evitarea provocării Rusiei.

Ca răspuns la cererile aliaților din estul Europei, se așteaptă ca NATO să definitiveze, la summitul din iulie, de la Varșovia, detaliile planului de consolidare a forței de luptă în statele europene din vecinătatea Rusiei.

În timpul mini-summitului desfășurat luni la Hanovra, la care au participat cancelarul Angela Merkel, președinții francez și american –  Francois Hollande și Barack Obama-  și premierii britanic și italian – David Cameron și Matteo Renzi, Angela Merkel ar fi fost convinsă să accepte o contribuție militară a țării sale la constituirea unităților NATO din flancul estic.


Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a cerut Germaniei să se implice mai mult în misiunile de apărare a statelor membre NATO din estul Europei, iar printre statele în care ar urma să fie suplimentate efectivele Alianței  se numără România, Polonia şi ţările baltice.

La finalul lunii trecute, Pentagonul a anunţat că SUA vor trimite trupe suplimentare în statele est-europene, inclusiv în România, începând cu 2017.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat la rândul său, la jumătatea lunii februarie, că alianţa va suplimenta prezenţa militară în zona Mării Negre, inclusiv prin staţionarea unor avioane de recunoaştere Awacs în România, Bulgaria şi Turcia.

Cu doar câteva zile înaintea acestui anunţ, Casa Albă a decis suplimentarea bugetului de apărare pentru a asigura prezenţa unui efectiv militar permanent în Europa, potrivit unor surse citate de New York Times. De asemenea, SUA ar urma să trimită în România, Ungaria şi statele baltice echipamente militare suplimentare în valoare de 3,4 miliarde de dolari, sumă de patru ori mai mare decât cea alocată anterior.

Totodată, miniştrii Apărării din statele membre UE s-au reunit în februarie la Bruxelles pentru a discuta despre noul plan de întărire a securităţii din centrul, nordul şi estul Europei.

Potrivit informațiilor obţinute de presa britanică, planurile UE implică trimiterea unor batalioane de luptă (între 500 și 1.000 de soldați) în Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România și Bulgaria.

La finele anului trecut a devenit operaţional scutul antirachetă de la Deveselu, care face din sistemul de apărare AEGIS operat în comun de SUA şi de NATO. Lucrările au început în 2013, investiţia totală urmând să se ridice la 400 de milioane de dolari, la care se adaugă cheltuieli curente, tot din bugetul SUA, de circa 20 de milioane de dolari pe an. Decizia României de a găzdui un segment din scutul antirachetă al NATO a fost luată în 2010 de către CSAT, un an mai târziu fiind semnat acordul oficial.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: