joi

28 martie, 2024

4 septembrie, 2022

Germania va cheltui încă 65 de miliarde de euro pentru a proteja consumatorii și companiile de inflația în creștere generată de criza energetică, a declarat cancelarul Olaf Scholz duminică, la două zile după ce Rusia a anunțat că suspendă pe termen nelimitat livrările de gaze către Europa, prin conducta Nord Stream 1, transmite Reuters.

Cele trei partide din coaliția de guvernare de la Berlin au deliberat până sâmbătă noaptea înainte de a anunța măsurile, care includ o taxă pe companiile energetice, ajutor la plata facturilor la electricitate și o subvenție pentru transportul public.

Invazia Ucrainei de către Rusia în februarie a dus la accelerarea inflației de la nivel mondial. În Germania, efectul a fost exacerbat de reducerea continuă a volumelor de gaz pompate de Rusia, care a provocat o creștere a prețului energiei care alimentează cea mai mare economie a Europei.


Printre principalele măsuri anunțate se numără o taxă excepțională pentru companiile energetice, despre care ministrul de finanțe Christian Lindner a spus că va aduce venituri „de două cifre” la buget. O parte din încasări vor fi folosite pentru a oferi scutiri de taxe în valorea de 1,7 miliarde de euro pentru 9.000 de companii consumatoare de energie, potrivit unui document guvernamental.

„Rusia nu mai este un partener energetic de încredere”, a declarat Olaf Scholz într-o conferință de presă, adăugând că Germania este pregătită să treacă peste sezonul rece.

Cu toate acestea, deși proviziile sunt suficiente, guvernul ar trebui să ajute la protejarea consumatorilor și a întreprinderilor care se confruntă cu costurile mai mari, a spus el. „Niciodată nu vei merge singur”, a adăugat el, în engleză, înainte de a continua în germană: „Nimeni nu va fi lăsat singur”.

Criza energetică a fost accentuată de gigantul energetic Gazprom care a anunțat vineri că nu va redeschide principala conductă de gaze, Nord Stream 1, cea mai mare conductă unică care transportă gaz rusesc în Germania.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: