Guvernul german a anunțat marți că, în vederea combaterii infracționalității în creștere, va accelera expulzarea imigranților care „nu respectă legile”, relatează Reuters.
Prezentând date care arată că anul trecut numărul infracțiunilor comise în Germania a crescut cu 5,5% și că creșterea a fost de 13,5% în rândul suspecților proveniți din alte țări, ministrul german al internelor Nancy Faeser a declarat că autoritățile trebuie să își îmbunătățească măsurile de integrare, dar și să accelereze expulzările.
„Infractorii străini trebuie să părăsească Germania mult mai rapid. Regulile de expulzare pe care le-am creat trebuie puse acum în aplicare”, a declarat Faeser, o membră a Partidului Social Democrat condus de cancelarul Olaf Scholz.
Guvernul lui Scholz a adoptat în octombrie anul trecut un nou cadru legislativ care să permită accelerarea procedurilor de expulzare, Faeser afirmând la momentul respectiv că obiectivul principal al acestuia este de a reduce numărul expulzărilor care nu mai pot fi pus în aplicare din diverse motive.
Planul include de asemenea măsuri mai aspre împotriva traficanţilor de persoane şi o extindere a puterilor autorităţilor, permițându-le acestora să intre în locuinţele unor terţe părţi pentru a-i căuta pe cei care urmează să fie expulzați. De asemenea, în unele circumstanţe, autorităţile nu vor mai fi obligate să anunţe în avans expulzările.
„Oricine nu respectă regulile trebuie să plece”, a subliniat acum ministrul german al internelor, adăugând că guvernul are o „toleranță zero” pentru infracțiunile comise cu violență. Numărul acestora a crescut cu 8,6% anul trecut.
AfD rămâne al doilea partid ca intenție de vot
Partidele de opoziție, atât conservatorii creștin-democrați, cât și extremiștii de la AfD (Alternativă pentru Germania), au folosit cifrele privind infracționalitatea pentru a îndemna la înăsprirea politicilor privind migrația și creșterea numărului de deportări.
„Lucrul despre care AfD a avertizat timp de ani de zile nu mai poate fi ascuns (…) noile statistici privind infracționalitatea au declanșat o dezbatere despre «infracționalitatea străinilor»”, a declarat Richard Graupner, unul dintre liderii AfD din Bavaria.
Majoritatea sondajelor de opinie arată că, deși popularitatea AfD a scăzut ușor în ultimele luni pe fondul unor manifestații masive împotriva acestei formațiuni politice, Alternativă pentru Germania rămâne al doilea partid la nivel național în ceea ce privește intenția de vot. În cele 3 state din estul Germaniei, bastionul tradițional al AfD, care urmează să organizeze alegeri în luna septembrie, partidul este cotat pe prima poziție în intenția de vot.
Germanii nu mai vor imigranți
Un sondaj de opinie realizat la nivel național a arătat în octombrie anul trecut că germanii se declară tot mai îngrijorați de subiectul migrației, el arătând că temerile legate de imigrație sunt împărtășite de germanii din toate colțurile țării, nu doar de cei din regiunile mai sărace din fosta Germanie de Est.
„O îngrijorare copleșitor de est-germană a devenit un subiect care îngrijorează în mod egal oamenii din întreaga Germanie”, afirma la momentul respectiv Isabelle Borucki, unul dintre politologii care au lucrat la sondaj, adăugând că „respondenții se tem că integrarea [imigranților] nu va reuși”.
În total, 56% dintre respondenți au spus că se tem că statul german și instituțiile sale ar putea fi copleșiți de migrație.
Deși subiectul era abia pe locul 4 în topul îngrijorărilor exprimate de germani, el a urcat de pe poziția a noua comparativ cu anul precedent, când 45% din cei care au participat la sondaj și-au exprimat preocupările legate de această problemă.
***